Δυσάρεστη εξέλιξη για την Κατερίνη σε ότι αφορά τον καπνό

512

H φετινή χρονιά για τον καπνό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, καθώς σε λίγες εβδομάδες κλείνει ο κύκλος της συλλογής που άρχισε το καλοκαίρι. Το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων συγκρινόμενα με την περσινή περίοδο είναι αισθητά διαφοροποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και σε δύσκολες περιοχές όπως η Θράκη τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αν εξαιρέσουμε τις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι . Ωστόσο αρνητική εικόνα παρουσιάζουν οι καλλιέργειες του καπνού στην κεντρική Μακεδονία με την ποικιλία «Κατερίνη» να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων συγκρινόμενες με την περσινή περίοδο είναι αισθητά διαφοροποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα

Θράκη

Με τα μάτια στον ουρανό

«Ελάχιστοι μαζεύουν το δεύτερο χέρι. Οι περισσότεροι μαζεύουν το τρίτο χέρι σε Ροδόπη και Έβρο», μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, εξηγώντας ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου δεν παραλαμβάνουν οι μεταποιητικές.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος από την πορεία της καλλιέργειας και ελπίζει ο καιρός να κρατήσει μέχρι τον Οκτώβρη, για να ξεραθούν καλά τα καπνά. Δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις αποδόσεις, αλλά εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τα 180 κιλά/στρέμμα. Σε κάποια χωριά μόνο αναμένεται πτώση, και θα κυμανθούν στα 80-100 κιλά/στρέμμα.

Από την άλλη, η Ροδόπη μετρά καταστροφές σε 9.000 στρέμματα καπνοκαλλιέργειας που επλήγησαν από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου. Εκεί, ο κ. Χουσεΐν εκτιμά ότι οι μεταποιητικές θα διακρίνουν τις τρύπες στα φύλλα και δεν θα πληρώσουν για το προϊόν, οπότε οι παραγωγοί περιμένουν τις εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, που συνεχίζονται στα μεγάλα χωριά.

Να σημειωθεί ότι υπό τη σκιά της περσινής νεκρωτικής ίωσης του καπνού, αποχώρησαν από την καλλιέργεια 800 άτομα-μέλη του Συνεταιρισμού.

Κορυφώνεται η συλλογή στην Ελασσόνα

Ξεκίνησε το μάζεμα στις ποικιλίες Κατερίνης (που αποτελεί και την πλειοψηφία της ντόπιας παραγωγής) και Μπασμά στην Ελασσόνα, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η συλλογή και για τα Βιρτζίνια. Η ποιότητα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Γιώργο Κατσαρό, είναι πολύ καλή. «Με πολλή, εντατική προσωπική δουλειά (όλων των μελών των οικογενειών, αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικών χεριών) προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο και να μαζέψουμε την κατάλληλη στιγμή το προϊόν. Ευτυχώς έχουμε σύμμαχο τον καιρό και όλα πάνε κατ’ ευχήν. Ευελπιστούμε οι τιμές που θα απολαύσουμε φέτος να είναι καλύτερες από πέρυσι. Οι βιομηχανίες οφείλουν να στηρίξουν το προϊόν και την προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Οι βιομηχανίες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους το τρίτο δεκαήμερο του μήνα, καθώς θα ξεκινήσουν οι πρώτες αγοραπωλησίες για τα α’ και β’ χέρια Κατερίνης, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν έως και τα Χριστούγεννα, οπότε θα φύγουν από τις αποθήκες και οι τελευταίες ποσότητες.

Στα πάνω της και η Λοκρίδα

Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα δείχνουν να είναι ανεβασμένες στις καλλιέργειες Βιρτζίνια της Λοκρίδας, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όπως επισημαίνει ο παραγωγός από την Τιθορέα Παναγιώτης Γαζής. «Οι αποδόσεις του καπνού στην περιοχή μας θα ξεπεράσουν ακόμη και 400 κιλά το στρέμμα. Η χρονιά είναι πολύ καλή και ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών οι εντομολογικές προσβολές όπως επίσης και οι ασθένειες ήταν ελάχιστες και δεν επηρέασαν το καπνό».

Ο ίδιος συνδύασε το θέμα των τιμών με αυτό της ποιότητας. «Ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία, οι τιμές θα κυμανθούν από 1,6 έως και 2,7 ευρώ το κιλό».

Πιερία

Χάνει έδαφος η Κατερίνη

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση της παραγωγής στην παραδοσιακή ποικιλία Κατερίνης στον Νομό Πιερίας.

Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και οι δυσανάλογες χαμηλές τιμές έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς στην πόρτα της εξόδου από την καλλιέργεια. Πέρα από αυτό, όμως, η φετινή ζέστη έχει αφήσει το στίγμα της στην παραγωγή, με την εικόνα να είναι ακόμα ασαφής.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΑΣ «Σπέκο» Βροντούς, Γιώργος Νάτσιος, τα καπνά βρίσκονται σχεδόν στα τέταρτα χέρια, η συγκομιδή ολοκληρώνεται σύντομα και οι καπνοπαραγωγοί άρχισαν να παραδίδουν το προϊόν στις μεταποιητικές εταιρείες.

«Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι πως εάν συνεχίσει η καλλιέργεια με τον σημερινό ρυθμό, τότε σε λίγα χρόνια η Κατερίνης δεν θα υπάρχει, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο καπνός. Εάν φέτος αναμένονται 4 εκατ. κιλά, του χρόνου θα είναι 3 εκατομμύρια, ίσως και ακόμα λιγότερα». Από πλευράς τιμών, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού σημείωσε ότι και φέτος οι εμπορικές τιμές είναι κατώτερες των αναμενόμενων.

Τα παραπάνω ζητήματα και σχετικοί προβληματισμοί τέθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τους 7 προέδρους των Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών της Πιερίας.

Πηγή: ypaithros.gr