Αδέλφια και γλωσσικές επιδόσεις

257

Η Χέδερ Φλετ με τον 18 μηνών γιο της, Μάιλο, στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Παρότι η σύγχρονη ψυχολογία αμφισβητεί ότι η προσωπικότητα του παιδιού σε πολυμελείς οικογένειες επηρεάζεται από το εάν έχει ή όχι μεγαλύτερα αδέλφια, η «κατάταξη» του παιδιού στη σειρά της οικογένειας παραμένει σημαντική. Ερευνα έδειξε ότι τα παιδιά με πολλούς μεγαλύτερους αδελφούς παρουσιάζουν χειρότερες γλωσσικές επιδόσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychological Science, διαπιστώνει ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερες αδελφές δεν εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις στον γλωσσικό τομέα. Γονείς που έχουν πολλά παιδιά, ελπίζουν ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια θα βοηθήσουν τα μικρότερα να αποκτήσουν γλωσσικές δεξιότητες. Καθώς, όμως, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, η απουσία τους μπορεί να ευθύνεται για τις περιορισμένες γλωσσικές ικανότητες των μικρότερων. Οι αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου αυτού περιορίζονται όταν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι μεγαλύτερη ή όταν τα μεγαλύτερα παιδιά είναι κορίτσια. Ενα πολύ μεγαλύτερο παιδί έχει συνήθως πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές ικανότητες και μπορεί να βοηθήσει το μικρότερο να μάθει ταχύτερα και καλύτερα τη γλώσσα. Την ίδια στιγμή, τα κορίτσια τείνουν να έχουν πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές ικανότητες από ό,τι τα αγόρια και μια αδελφή θα μπορούσε να βοηθήσει τα νεότερα αδέλφια της στο θέμα αυτό.

Οι αδελφές αποδεικνύονται συνήθως πιο υπομονετικές από τα άρρενα αδέλφια τους, ενώ είναι λιγότερο απαιτητικές και αυστηρές από όσο οι γονείς. Οι μεγαλύτεροι αδελφοί δεν είναι, όμως, μόνο πηγή προβλημάτων. Αλλες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια είναι πιο ικανά να ενστερνισθούν και να συνειδητοποιήσουν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της γλώσσας, όπως τη συμμετοχή σε συζητήσεις. Η μελέτη επισημαίνει ότι, αν και στατιστικά σημαντικό, το δείγμα της έρευνας ήταν σχετικά μικρό και αφορά σε Γάλλους. Η μελέτη πρέπει τώρα να επεκταθεί σε παιδιά άλλων χωρών και πολιτισμών, που μιλούν άλλες γλώσσες, για να διαπιστωθεί εάν το φαινόμενο είναι παγκόσμιο.

Πηγή: kathimerini.gr