Βραζιλία: Φωτιές άναψε το φιλί δύο γκέι ανδρών σε κόμικ της Μarvel

337

Εφημερίδα έβαλε πρωτοσέλιδο το γκέι φιλί για να μπει στο μάτι του ομοφοβικού δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο

Πρωτοσέλιδο στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Βραζιλίας έγινε το κόμικ της Marvel που απεικονίζει δύο άνδρες να φιλιούνται εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόπειρα λογοκρισίας του δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαρτσέλο Κριβέλα, να το αποσύρει από έκθεση βιβλίου.

Ο ομοφοβικός δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο απαίτησε να αποσυρθεί το κόμικ από μια έκθεση βιβλίων, λέγοντας ότι περιελάμβανε περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους. Ο δικαστής όμως εξέδωσε προσωρινή διαταγή ενάντια στην κίνηση του δημάρχου, αναφέροντας το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Τελικά τα αντίγραφα του κόμικ «Avengers: The Children’s Crusade» ξεπούλησαν μετά την απόπειρα λογοκρισίας του δημάρχου.

Η εικονογράφηση που ενόχλησε τον δήμαρχο εκτυπώθηκε επίσης στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Folha de São Paulo» της Βραζιλίας το Σάββατο. Σε αυτό το φιλί πρωταγωνιστούν οι ήρωες «Wiccan» και Hulkling, ενώ η σειρά κόμικ είναι διαθέσιμη στη Βραζιλία από το 2012.

Η εφημερίδα που πρόβαλε το γκέι φιλί έσπευσε να υπερασπιστεί τα του οίκου της.

«Το σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο της βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha de S.Paulo, ήταν μια διαμαρτυρία σε απάντηση της απόπειρας λογοκρισίας. Η εφημερίδα πρόβαλε μια εικόνα από κόμικ της Marvel όπου δύο άνδρες ανταλλάσσουν ένα παθιασμένο φιλί», δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας.

Για τον δήμαρχος Κριβέλα, το graphic novel «Avengers: The Children’s Crusade» περιέχει υλικό ακατάλληλο για παιδιά. Την Πέμπτη ο Κριβέλα ζήτησε να τυλίξουν σε μαύρο πλαστικό τα αντίτυπα του βιβλίου, ενώ την άλλη ημέρα ζήτησε να κατασχεθούν τα αντίτυπα, παρά το ότι το βιβλίο είχε πλέον ξεπουλήσει. Η εφημερίδα πήρε την απόφασηγια να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις απειλές για λογοκρισία, ανέφερε στον Guardian ο διευθυντής της βραζιλιάνικης εφημερίδας.

«Περιεχόμενο ακατάλληλο για οπισθοδρομικούς και προκατειλημμένους». Η κίνηση του δημάρχου», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», θύμισε την 20ετή δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Κριβέλα έχει δηλώσει για την ομοφυλοφιλία ότι πρόκειται για κακή συμπεριφορά αν και στη χώρα ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος από το 2013.

Πηγή:protothema.gr