Φεστιβάλ Βενετίας: Στην ταινία «Joker» ο Χρυσός Λέοντας

769

Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής απέσπασε η ταινία «J’accuse» του Ρομάν Πολάνσκι

Με την ανακοίνωση των νικητών και τον θρίαμβο του «Τζόκερ» (Joker) που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα ολοκληρώθηκε το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ταινία «Τζόκερ», του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς, κέρδισε όχι μόνο τους κριτικούς, αλλά και το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας και θεωρείται δεδομένο πως είναι πλέον σε οσκαρική τροχιά.  Ο Τοντ Φίλιπς παρέλαβε το βραβείο μαζί με τον «νέο Τζόκερ», Χοακίν Φίνιξ, η ερμηνεία του οποίου έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.  «Δεν γίνεται ταινία χωρίς τον Χοακίν Φίνιξ. Αυτός είναι το πιο γενναίο, το πιο τολμηρό λιοντάρι….» ανέφερε ο Τοντ Φίλιπς, παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Λέοντα.

Η πρωτότυπη ιστορία του «Τζόκερ», υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Φίλιπς, εξερευνά τον κόσμο του Άρθουρ Φλεκ, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Χοακίν Φίνιξ. Ο Φλεκ είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει την σκληρότητα και την απόλυτη περιφρόνηση της κοινωνίας, ταυτόχρονα με την αδιαφορία ενός συστήματος που του επιτρέπει να περνά από την ευάλωτη πλευρά στην καταστροφική. Ο Φίλιπς δημιουργεί ένα ιδιαίτερο φιλμ, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα ανάλαφρα κινηματογραφικά κόμικς αντιθέτως, σκάβει βαθιά στο τούνελ της παράνοιας και της ακατανόητης πλευράς ενός κόσμου γεμάτου αντιήρωες.

Η ταινία -η οποία θα βγει στις αίθουσες στις 4 Οκτωβρίου- έρχεται δέκα χρόνια έπειτα από την προσέγγιση του ρόλου από τον μετά θάνατο βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Χιθ Λέτζερ στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης» και τρία χρόνια από την αμφιλεγόμενη προσέγγιση του ρόλου από τον Τζάρετ Λέτο στην ταινία «Ομάδα αυτοκτονίας».

Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, ο Αργυρός Λέοντας, απονεμήθηκε στην πιο πολυσυζητημένη -και για πολλούς αμφιλεγόμενη συμμετοχή του φετινού Φεστιβάλ –  στον Ρομάν Πολάνσκι για το φιλμ «Κατηγορώ» (J’accuse).

Πρόκειται για ένα θρίλερ κατασκοπείας, το οποίο αφηγείται την Υπόθεση Ντρέιφους, σκάνδαλο με διεθνή αντίκτυπο στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία που περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και τέλος το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά.   Ο 86χρονος Πολάνσκι παρουσίασε στη Μόστρα την ταινία του από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν.

«Κατηγορώ» – Ζαν Ντιζαρντέν

Ο Πικάρ ήταν ο πρώτος που μίλησε με τεκμήρια για την αθωότητα του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλου αλσατικής καταγωγής και εβραίου στο θρήσκευμα, που κατηγορείτο για προδοσία. Η στάση του Πικάρ έδωσε τέλος σε αυτό το σκάνδαλο της Γ΄ Δημοκρατίας στη Γαλλία που διήρκησε 12 χρόνια (1894-1906).

Η παρουσία της ταινίας «Κατηγορώ» στο διαγωνιστικό μέρος προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αποδοκιμασίες από φεμινίστριες, ανάμεσά τους η ιδρύτρια της ομάδας πίεσης «Women in Hollywood» Μελίσα Σίλβερσταϊν, για την οποία το Φεστιβάλ «κωφεύει εντελώς στα θέματα που συνδέονται με το #MeToo».

«Κατηγορώ»

Στην εποχή του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo και με μόλις δύο σκηνοθέτριες ανάμεσα στους 21 κινηματογραφιστές που μετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές της Μόστρα δέχτηκαν έντονη κριτική γιατί συμπεριέλαβαν το έργο του Πολάνσκι σε αυτό, παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η καταδίκη του για παράνομο σεξ με μια 13χρονη στο Λος Άντζελες το 1977.

/

Εμανουέλ Σενιέ

Οι διοργανωτές υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, λέγοντας ότι κρίνεται η ταινία και όχι ο άνθρωπος. Ο Πολάνσκι, ο οποίος συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό το 1977 της έφηβης, δεν ταξίδεψε στη Βενετία για το Φεστιβάλ. Η σύζυγός του, η ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στην ταινία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του.

Λούκα Μαρινέλι

Η 53χρονη Γαλλίδα ηθοποιός περιορίστηκε να «ευχαριστήσει την επιτροπή» και να πει ότι ο Πολάνσκι θέλει να «ευχαριστήσει τους παραγωγούς του και όλους του ηθοποιούς και τους τεχνικούς του».

Αριάν Ασκαρίντ

Ο 34χρονος Ιταλός Λούκα Μαρινέλι, για την ερμηνεία του στην ταινία «Martin Eden» του Πιέτρο Μαρτσέλο, απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας ενώ η 64χρονη Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ, για τη συμμετοχή της στην ταινία «Gloria Mundi» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, κέρδισε το βραβείο στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία.

Πηγή:naftemporiki.gr