Το μεγάλο στοίχημα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για να διασφαλισθεί η ανάπτυξη

244

Της Δήμητρας Καδδά

Χθες, μία ημέρα μετά την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ελληνικής πολιτικής στο πλαίσιο του EWG, ήρθε το πρώτο “σήμα” από αξιωματούχο της Ευρωζώνης αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αφορούσε την επιβεβαίωση της δυνατότητας που δίνει η συμφωνία του Eurogroup του 2018 για χρήση των εσόδων από κέρδη ομολόγων όχι για τη μείωση του χρέους, αλλά για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων (σ.σ.: το εν λόγω δικαίωμα δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την πρώτη έγκριση εκταμίευσης των εν λόγω κερδών που έγινε, με χρονική υστέρηση, τον προηγούμενο Μάιο και όδευσαν τελικά για τη μείωση του χρέους).  

Η πρώτη αυτή λεκτική αναφορά για μια έμμεση κίνηση στήριξης των πλεονασμάτων (αφού στηρίζει το ΑΕΠ και αναλόγως με τη χρήση του ποσού που φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να απελευθερώσει κονδύλια του προϋπολογισμού για άλλες κινήσεις) αποτελεί ένα μόνο βήμα προς τον τελικό στόχο της διαπραγμάτευσης του 2020 για αλλαγή της συμφωνίας περί πρωτογενών πλεονασμάτων (από το στο 3,5% του ΑΕΠ σήμερα). 

Η προϋπόθεση

Τόσο από τον αξιωματούχο που τοποθετήθηκε χθες, όσο και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που προηγήθηκαν (περί δυνατότητας αλλαγής του εν λόγω στόχου των πλεονασμάτων), προκύπτει μια κοινή προϋπόθεση: πριν ανοίξει η μεγάλη αυτή “κουβέντα”, θα πρέπει να κλείσει το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που μένουν σε εκκρεμότητα από το παρελθόν. Θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αποδείξει ότι ολοκληρώνει όλες τις τομές που έμειναν μετέωρες το προηγούμενο διάστημα.

Το μεγάλο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων και της έλευσης επενδύσεων ώστε να διασφαλισθεί η ανάπτυξη και να αποδείξει η κυβέρνηση πως μπορεί να εξασφαλίσει την αλλαγή “σελίδας” αναμένεται άλλωστε να είναι και κεντρικό σημείο στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Έχει άλλωστε μεταφερθεί και προς τα “έξω”, όχι μόνο στους θεσμούς, αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές, όπως φάνηκε και κατά τις επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Η διαπραγμάτευση του ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση αμέσως μετά τη ΔΕΘ αρχίζει τη διαπραγμάτευση με επόμενο σταθμό το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου και διακύβευμα την 4η αξιολόγηση. Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική με πρώτο στόχο να αποδείξει ότι διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος και για το 2020 (με στήριξη και από την “πιστοποίηση” της ΤτΕ για την ορατή βελτίωση των φορολογικών επιδόσεων το τελευταίο 2μηνο και για την δυνατότητα επιτάχυνσης του ΑΕΠ προς το 3%), αλλά και ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την προηγούμενη διακυβέρνηση, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην απομείωση των κόκκινων δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr αναφέρθηκε χθες στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι “έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες και συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν και αυτό πράττουμε”. Πρόσθεσε ότι “στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση ενός νέου φορολογικού κώδικα, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων, η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και η επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες συνιστούν εκκρεμότητες της προηγούμενης Κυβέρνησης από την 3η Αξιολόγηση της Ενισχυμένης Εποπτείας, θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας”. 

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και  στην προσπάθεια για επιτάχυνση των κινήσεων για τον διαγωνισμό του καζίνο στο Ελληνικό, για την πώληση του ποσοστού που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και για την αξιοποίηση του ποσοστού που διατηρεί στα ΕΛΠΕ.

Μίλησε όμως και εκτενώς για το θέμα των πλεονασμάτων. Δεν απέκλεισε άμεσες πρώτες παρεμβάσεις μέσα από την αλλαγή χρήσης των εσόδων από κέρδη ομολόγων  ακόμη και φέτος, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Όπως ανέφερε σχετικά “φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση”.

Για τη μεγάλη διαπραγμάτευση περί μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση υπάρχει θεμελιωμένο το εν λόγω δικαίωμα αιτήματος. Έκανε σαφές ότι η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας “καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του” με βάση την οποία έγιναν τα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.  Εκτίμησε ότι “χρειάζεται η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας” από την οποία “προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο”.

Πηγή: capital.gr