«Παράθυρο» για διάλογο με Τεχεράνη από ΗΠΑ

252

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Λονδίνο.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προς την κατεύθυνση του διαλόγου κινείται αργά το Ιράν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Παρότι η Ουάσιγκτον έχει ανανεώσει και έχει ενισχύσει τις οικονομικές της κυρώσεις απέναντι στο Ιράν, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει το γαλλικό σχέδιο προσφοράς πιστωτικής γραμμής ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τεχεράνη και εξαίρεσης ορισμένων συμβολαίων εξαγωγής ιρανικού πετρελαίου από τις κυρώσεις. Στο μεταξύ, ο Εσπερ και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί πρόκειται να συζητήσουν σήμερα για ενδεχόμενο συντονισμό του γαλλικού πολεμικού ναυτικού με την Ουάσιγκτον, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Λονδίνο, στο ινστιτούτο Royal United Services Institute, ο Μαρκ Εσπερ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τη διεθνή επιρροή της, εκμεταλλευόμενη την οικονομική της δύναμη, αλλά και μέσω της κλοπής τεχνολογίας. Ο κ. Εσπερ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για την παραβίαση των συμφωνιών περιορισμών των πυρηνικών όπλων, αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, καθώς και με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας να διαταράξουν τη διεθνή τάξη, αποκτώντας δικαίωμα βέτο πάνω στις οικονομικές, διπλωματικές και αμυντικές αποφάσεις των χωρών αυτών. Η κλοπή υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Οσοι αναρωτιούνται πώς θα είναι ένας κόσμος ελεγχόμενος από το Πεκίνο, μπορούν να στραφούν στην περίπτωση των Ουιγούρων και την επαρχία του Σιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα», είπε ο κ. Εσπερ.

Πηγή: kathimerini.gr