Κυπριακό: Σε εκκρεμότητα οι όροι αναφοράς

229

Μετά από ένα καθημερινό πήγαινε – έλα στο Προεδρικό Μέγαρο και τα Κατεχόμενα, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ αναχώρησε από την Κύπρο, χωρίς να έχει στο χαρτοφυλάκιό της κλειδωμένους τους όρους αναφοράς.

Κίνηση η οποία θεωρείτο και η επιθυμητή από τα Ηνωμένα Εθνη, για τις περαιτέρω διαδικασίες. Οπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, μετά και την κοινή τους συνάντηση, η προσπάθεια συνεχίζεται και εναπόκειται στην ίδια την κα Λουτ αλλά και τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να αποφασιστεί πώς ακριβώς θα συνεχίσει η συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Για πρώτη φορά, η κ. Λουτ, πριν από την συνάντηση της με τους δύο ηγέτες προχώρησε σε μια σύντομη δήλωση, κάνοντας αναφορά σε σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες, σημειώνοντας παράλληλα πως «πρόκειται για συνεχιζόμενη προσπάθεια και οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διαδικασία».

Ν. Αναστασιάδης: Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα

Με το τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα και σημείωσε πως δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση. «Είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως η ελπίδα δεν εγκαταλείπεται και πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. «Εκείνο που γνωρίζω είναι το βέβαιο πως θα τον συναντήσω» σημείωσε απαντώντας για την προοπτική τριμερούς συνάντησης.

Μ. Ακιντζί: Δεν θα γίνει τριμερής στον ΟΗΕ

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Ακιντζί, αναφέροντας πως «δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια για τους όρους αναφοράς». Την ίδια στιγμή σημείωσε πως οι όροι είναι ο κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων. Σχετικά με το ενδεχόμενο της τριμερούς, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την επιθυμία αυτή να πραγματοποιηθεί, ωστόσο επισήμανε πως «δεν αναμένεται να συμβεί κατά την διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», αφήνοντας ανοικτό το θέμα της ημερομηνίας.

Να σημειωθεί ότι η κ. Λουτ βρισκόταν στην Κύπρο από το περασμένο Σάββατο και πραγματοποίησε συνολικά έξι ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Πηγή: kathimerini.gr