Έρχεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023

262

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τη σταδιακή μείωση από την 1η Ιουλίου του 2020 των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες έως το 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τα εργασιακά ζητήματα ως έναν ακόμα πυλώνα, ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη.

“Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά περίπου μία μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Και ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών. Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή. Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των “μεικτών” και “καθαρών” αποδοχών. Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου. Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. “Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021”, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός όρισε την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας ως αιχμές της κυβερνητικής στρατηγικής. Παράλληλα, σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας. Με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

-Τη θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση και 600.000 συμπολίτες μας να διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.

-Αναβάθμιση του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα.

-Ίδρυση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.

-Εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου.

“Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας. Επίσης καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα μέτρο που κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας βάζει τέρμα σε όλες γραφειοκρατικές απόπειρες του παρελθόντος για τον έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης”, είπε ο πρωθυπουργός.   

Πηγή: capital.gr