ΔΕΘ 2019: Οι τέσσερις στόχοι της ομιλίας Μητσοτάκη

271

Στην πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να είχε τέσσερις στόχους.

Πρώτον, να κάνει έναν απολογισμό των δύο μηνών της κυβέρνησής του.

Δεύτερον, να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους οικονομικούς παράγοντες.

Τρίτον, να δείξει ότι η καινούργια διακυβέρνηση έχει διαφορετικό ύφος από τα συνηθισμένα.

Τέταρτον, να αναγγείλει την ψήφιση φοροελαφρύνσεων που είχε υποσχεθεί.

Σε μια ομιλία 6.788 λέξεων ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε σχεδόν κανένα θέμα στο οποίο να μην αναφερθεί, με την εξαίρεση της εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, δεν έκανε καμία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο απολογισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτούς τους δύο μήνες η κυβέρνηση του επίλυσε προβλήματα που χρόνιζαν κι έκανε πράξη κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

«Και αν κάποτε μιλούσαμε για υποσχέσεις ενός προγράμματος ”100 ημερών”, τώρα ζούμε χειροπιαστά αποτελέσματα ενός προγράμματος …1.000 ωρών», είπε χαρακτηριστικά

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το κόψιμο των υπέρογκων συντάξεων, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες Αρχές, το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων, τη βελτίωση των 120 δόσεων και την ιδιωτικοποίηση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος που κατέχει ακόμα το Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η καθημερινότητα των πολιτών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά», είπε.

Αισιοδοξία

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα στις 7 Ιουλίου κι ένας νέος άνεμος αισιοδοξίας πνέει στην κοινωνία –προφανώς ακολουθώντας το ρητό ότι η οικονομία είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογία.

Στην αρχή κιόλας της ομιλία του οκ. Μητσοτάκης είπε: «Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο φαίνεται, πάνω από όλα, στα αισιόδοξα πρόσωπα των Ελλήνων. Είναι αυτοί που πρώτοι αισθάνονται ότι κάτι άλλαξε στην πατρίδα μας. Πως η πολιτική αλλαγή έγινε καταλύτης και για την δική τους ενεργοποίηση. Και ότι τώρα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτόν το στόχο.

Διαφορετικό ύφος

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο διαφορετικό ύφος άσκησης της εξουσίας που, όπως είπε, φέρνει η κυβέρνησή του. Ένα ύφος που βρίσκεται στους αντίποδες του λαϊκισμού, των ψεμάτων και των εύκολων υποσχέσεων. Σταχυολογούμε δύο ενδεικτικές φράσεις:

  • «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα.»
  • «Στην αυγή μια νέας εποχής, η 84η ΔΕΘ γίνεται το σύνορο μεταξύ της δημαγωγίας και της αλήθειας της ευθύνης. […] δεν θα ακολουθήσω την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση.

Φοροελαφρύνσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα, που όπως είπε, θα διευκολύνουν τις επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και η χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον ανήγγειλε τη νομοθέτηση σειράς φοροελαφρύνσεων και παροχών:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
  • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων («13η σύνταξη»0. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020

Πηγή:cnn.gr