Δεύτερο θύμα ατμίσματος

464

Ακόμη ένας θάνατος εξαιτίας του ατμίσματος, ο δεύτερος σε διάστημα λίγων ημερών, καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα σοβαρής πνευμονοπάθειας που προκαλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ακόμη ένα άτομο πέθανε λόγω ατμίσματος στο Ορεγκον. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο από άτμισμα που καταγράφεται στις ΗΠΑ, αφού πριν από λίγες ημέρες κατέληξε άλλος ένας ασθενής στο Ιλινόι. Οι δύο θάνατοι υποδεικνύουν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τη σημαντική και εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση των ασθενειών που συνδέονται με το άτμισμα.

Οπως τόνισε η δρ Αν Τόμας, παιδίατρος και ειδική στη δημόσια υγεία, που είναι επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του περιστατικού στο Ορεγκον, το νέο θύμα ατμίσματος πέθανε τον Ιούλιο, αφού νοσηλεύτηκε συνδεδεμένο με αναπνευστήρα. Η ιατρός, ωστόσο, αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το όνομα, την ηλικία και το φύλο του, αρκούμενη να δηλώσει ότι «ήταν υγιής προτού αρρωστήσει, ενώ η δυσμενής εξέλιξη της κατάστασής του επήλθε πολύ γρήγορα». Η ιατρός του αναγνώρισε ύστερα από αρκετές εβδομάδες ότι η αναπνευστική λοίμωξη από την οποία έπασχε συνάδει με σύνδρομο το οποίο συνδέεται με το άτμισμα. Τουλάχιστον 200 άτομα μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.

Ηδη, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνεργάζονται με πολιτειακούς φορείς, προκειμένου να αναγνωρίσουν ποια τοξίνη ή ουσία πιθανώς να προκαλεί το πρόβλημα. Η δρ Τόμας τόνισε ότι γνωρίζει πολλά περιστατικά πνευμονοπάθειας που συνδέονται με το άτμισμα τετραϋδροκανναβινόλης, της δραστικής ουσίας της μαριχουάνας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ πρόωρο να αποφανθούν οι ειδικοί ότι το άτμισμα τετραϋδροκανναβινόλης είναι το αίτιο των προβλημάτων.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι ασθενείς που διακομίζονται στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ατμίσματος είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες, 20 ή 30 ετών, με συμπτώματα όπως σοβαρή δύσπνοια, έμετοι, υψηλός πυρετός και μεγάλη κόπωση. Ορισμένων η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή, ώστε συνδέθηκαν με αναπνευστήρα ή νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αγνωστες επιπτώσεις

Η τεχνολογία του ατμίσματος είναι πολύ καινούργια και ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία. Οι συσκευές προωθήθηκαν εμπορικά ως «πιο υγιεινές λύσεις» για τη χορήγηση νικοτίνης στους καπνιστές, καθώς οι τελευταίοι δεν λαμβάνουν τις τοξίνες που απελευθερώνονται από το κάψιμο του καπνού. Ωστόσο, υγειονομικοί φορείς τονίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες τοξικές ουσίες που προσλαμβάνονται με το άτμισμα και πιθανώς πυροδοτούν μια σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση στους πνεύμονες, η οποία μοιάζει πολύ με την πνευμονία και μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα στον θάνατο, εφόσον δεν λάβει ιατρική βοήθεια. Η κατάσταση πολλών ασθενών βελτιώθηκε όταν τους χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις στεροειδών, θεραπεία που συνήθως ακολουθείται προκειμένου να κατευνάσει τη φλεγμονή.

Πηγή: kathimerini.gr