Απέχουμε 40’ και 12 πόντους από την κανονικότητα!

240

Το να νικήσεις τις ΗΠΑ σε αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. Είτε έχεις τον Γκάλη, είτε τον Αντετοκούνμπο…

Το μπάσκετ δεν είναι ομαδικό άθλημα και για να πετύχεις μία τόσο μεγάλη υπέρβαση, απέναντι σε μία υποψιασμένη, μάλιστα, Αμερική, πρέπει να έχεις πολλούς… Γκάληδες, σε εξαιρετική μέρα όλους και συνάμα οι Αμερικανοί να βρεθούν στην άλλη πλευρά του φεγγαριού. Την σκοτεινή.

Η Εθνική ήταν πολύ αποτελεσματική στην άμυνα απέναντι στην ομάδα του κόουτς Πόποβιτς. Αλλά και ο Πόποβιτς είχε δουλέψει επίσης καλά το παιχνίδι στην άμυνα του. Οπότε από την στιγμή που εμείς δεν μπορέσαμε να ανοίξουμε χώρους στον Γιάννη με ένα έστω αξιοπρεπές ποσοστό από το τρίποντο και οι αντίπαλοι υπερείχαν στις μάχες σώμα με σώμα, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Δεν ξέρω τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει ο κόουτς Σκουρτόπουλος… Επιθετικά. Γιατί αμυντικά η Εθνική παρέδωσε μαθήματα. Επιθετικά, θαρρώ πως πολλά ελεύθερα σουτ, δεν βρήκαν στόχο λόγω  φόβου.

Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα με τους Αμερικανούς μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει εν όψει του τελικού των τελικών με τους Τσέχους το πρωί της Δευτέρας.  Οι Έλληνες παίκτες κοντραρίστηκαν σε όλους τους τομείς με υπεραθλητές. Οι Τσέχοι δεν είναι τέτοιοι. Έχουν φτιάξει όμως μία εξαιρετική ομάδα. Μια ομάδα που παίζει με μυαλό γι’αυτό και καθάρισε σαν αβγά τους Βραζιλιάνους. Αν τους χαλάσουμε την ισορροπία τους σε όλους τους τομείς, έχουμε πολύ μεγάλη πιθανότητα να νικήσουμε και να πάρουμε και την επιθυμητή διαφορά. Αν δεν τους βγάλουμε εκτός πλάνου, θα ζοριστούμε και να τους νικήσουμε. 

Η άμυνα μας, αυτή η άμυνα κόντρα στις ΗΠΑ, είναι η βάση για να στηριχθείς και να χτίσεις. Και τη νίκη και το +12 και ότι άλλο προκύψει από εκεί και πέρα… Ο Θανάσης, ο Καλάθης, ο Παπαπέτρου, ο Παπανικολάου ακόμη και ο Λαρεντζάκης έχουν εξουδετερώσει πολύ καλύτερους παίκτες από τον Σατοράνσκι… Και με τον «εγκέφαλο» τους εξουδετερωμένο, οι Τσέχοι θα έχουν βγει κατά πολύ εκτός πλάνου. Που είναι και το πρώτο ζητούμενο.

Σε γενικές γραμμές και επειδή στην Ελλάδα ανθεί το επάγγελμα του μελλοντολόγου, προσωπικά θεωρώ ότι η Εθνική απέχει 40’ και 12 πόντους από την κανονικότητα. Απ’αυτή που μας έβγαλε η ήττα από την Βραζιλία. Η Εθνική «πληρώνει» ένα κάκιστο 15άλεπτο απέναντι σε μία μέτρια ομάδα της οποίας, όσο παίζαμε ως Ελλάδα, είχαμε προηγηθεί με 17 πόντους.  Μην ξεχνιόμαστε. Για να τελειώνουμε: Αν νικήσουμε τους Τσέχους με το πολυπόθητο +12 και πάμε στην οκτάδα ούτε γάτα ούτε ζημιά… Όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι. Μετά βλέπουμε… 

Τη Δευτέρα το πρωί η Εθνική Ελλάδος έχει την ευκαιρία να διορθώσει το λάθος. Και να βουλώσει στόματα. Σε αντίθετή περίπτωση θα βγουν πάλι… οι κροκόδειλοι.

Ακολούθησε τον Νίκο Συρίγο στο Instagram

Πηγή: onsports.gr