Το ρομπότ του αεροδρομίου έγινε εξυπνότερο στον «Δημόκριτο»

191

Ο ένας από τους δύο Pepper, στο αεροδρόμιο, με κινεζική παρέα.

Οταν ένα ρομπότ μπορεί να σου πει τι ώρα αναχωρεί η πτήση σου, τα πράγματα αρχίζουν να θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, το σενάριο είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή. Την αεροδρομιακή ζωή, στην προκειμένη. O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διαθέτει δύο ρομπότ Pepper, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χώρους του κεντρικού αεροσταθμού, προσφέροντας πληροφορίες για τις πτήσεις και για τα καταστήματα του αεροδρομίου, στα αγγλικά αλλά και στα κινεζικά, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019. Οι δύο Pepper αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς στους επιβάτες και στους επισκέπτες του αεροδρομίου, κερδίζοντας μάλιστα την αγάπη των νεότερων σε ηλικία.

Τον περασμένο Μάιο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «παραχώρησε» στους ειδικούς ερευνητές του Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τον έναν εκ των δύο Pepper. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του ΙΠΤ ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στον Pepper, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το νέο σύστημα αναμένεται να βελτιώσει τη διαδραστικότητα του ρομπότ, επιτρέποντας την κατανόηση πρόσθετων ερωτημάτων για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αθήνας, προσφέροντας παράλληλα ενδιαφέροντες διαλόγους για τους επισκέπτες. Η νέα λειτουργία του Pepper θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην 84η ΔΕΘ, στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Τα αεροδρόμια εξελίσσονται σε ψηφιακές/έξυπνες πόλεις (smart cities), και σε αυτό το περιβάλλον η τεχνολογία έχει ρόλο εξαιρετικά σημαντικό. Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θεωρούμε την τεχνολογία πηγή δημιουργίας αξίας για το αεροδρόμιο, για τους συνεργάτες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό, και επενδύουμε στις λύσεις, οι οποίες όχι μόνον είναι καινοτόμες, αλλά κυρίως είναι ωφέλιμες για την “πόλη του αεροδρομίου”. Θελήσαμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, και τι πιο δόκιμο από το να ξεκινήσουμε με το ρομπότ μας, τον Pepper, που θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινή διάδρασή του με τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους και επισκέπτες του αεροδρομίου μας», δήλωσε ο διευθυντής της Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΔΑΑ Αλέξανδρος Ζιώμας.

Πηγή: kathimerini.gr