Στα “σκαριά” διπλή διευκόλυνση για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

300

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Διπλή διευκόλυνση εξετάζει η κυβέρνηση σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Tαμεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μετά από σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου, προς στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών και Εργασίας) εξετάζεται η αυτοματοποίηση της άρσης της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού σε όσους οφειλέτες της εφορίας ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Παράλληλα, εξετάζεται η άρση των κατασχετηρίων πάνω στην περιουσία όσων εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων επίσης για χρέη προς τα Ταμεία.

Αμφότερες οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς, ότι εφόσον υλοποιηθούν θα “απελευθερώσουν” πολλούς οφειλέτες οι οποίοι επιθυμούν μεν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν το κάνουν καθώς τα χέρια τους είναι εν μέρει “δεμένα” λόγω των “κενών” που έχει η υφιστάμενη νομοθεσία, όπως αυτή πέρασε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί με βάση τα σημερινά δεδομένα, αίρεται το κατασχετήριο (εφόσον, φυσικά, έχει συντελεσθεί) από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όποιου οφειλέτη της εφορίας εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ωστόσο, για να αρθεί στην πράξη το κατασχετήριο αυτό, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική εντολή από την εφορία και, έπειτα, ο ίδιος ο οφειλέτης να ενημερώσει τις τράπεζες για τη σχετική απόφαση και στη συνέχεια να περιμένει να συντελεστεί (σ.σ. η άρση).

Στο μεταξύ, δηλαδή μέχρι να αρθεί πρακτικά το κατασχετήριο, ο οφειλέτης που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση, δεν μπορεί να “κινήσει” τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με συνέπεια, να μην μπορεί ίσως να πληρώσει αν μη τι άλλο την 1η δόση της ρύθμισης προκειμένου αυτή να ενεργοποιηθεί. 

Η “ακινησία” των “δεσμευμένων” από την εφορία τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών (οι οποίοι αν και εντάσσονται στις 120 δόσεις για την εφορία, δεν ακολουθεί άμεσα άρση του τραπεζικού κατασχετηρίου σε βάρος τους) εμποδίζει και όσους οφειλέτες της εφορίας έχουν παράλληλα ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Ταμεία. Και αυτό γιατί, έτσι, δεν μπορούν να πληρώσουν όχι μόνο τις δόσεις προς την εφορία, αλλά και τις δόσεις για τα χρέη προς τα ταμεία μέσω των λογαριασμών τους.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ρύθμισης των 120 δόσεων σε σχέση με τις κατασχέσεις. Η εν λόγω ρύθμιση, όπως έχει περάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπει μόνο την αναστολή και όχι την πλήρη άρση των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε όσους οφειλέτες ενταχθούν στις 120 δόσεις. Έτσι, πχ έστω η περίπτωση ένταξης ενός οφειλέτη στις 120 δόσεις για τα Ταμεία, σε βάρος του οποίου προηγούμενα του έχει εκδοθεί κατασχετήριο και έχει “βγει” σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο του. Λόγω της ένταξής του στις 120 δόσεις, σταματούν οι ενέργειες πλειστηριασμού. Ωστόσο, δεν αίρεται το κατασχετήριο. Έτσι, ο εν λόγω οφειλέτης δεν μπορεί να ενοικιάσει ή να πουλήσει το υπό κατάσχεση ακίνητό του προκειμένου να μπορέσει πιο εύκολα να πληρώσει τις δόσεις της ρύθμισης, στην οποία έχει ενταχθεί.

Με βάση τα παραπάνω “κληρονομημένα” από το πρόσφατο παρελθόν προβλήματα των 120 δόσεων, ο εμπορικός κόσμος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την αυτοματοποίηση της άρσης των κατασχετηρίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε όποιους εντάσσονται στη ρύθμιση για την εφορία. Αυτό σημαίνει πως θα αίρεται άμεσα το τραπεζικό κατασχετήριο σε όποιον μπαίνει στις 120 δόσεις για φορολογικά χρέη. Έτσι θα πληρώνει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς προσωπική ταλαιπωρία, όχι μόνο τις δόσεις στην εφορία αλλά και τις δόσεις στα Ταμεία. Παράλληλα, ο εμπορικός κόσμος ζητά να αίρεται το κατασχετήριο στην περιουσία όποιου μπαίνει στις 120 δόσεις στα Ταμεία προκειμένου να μπορεί να την αξιοποιήσει και προς όφελος της αποπληρωμής των ασφαλιστικών (αλλά και φορολογικών) χρεών του. Τα αιτήματα αυτά εξετάζουν θετικά αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Mάλιστα, οι ίδιες πηγές από κύκλους της αγοράς αναφέρουν πως οι παραπάνω ενδεχόμενες κυβερνητικές  παρεμβάσεις –όπως και η ανάγκη “ωρίμανσης” των παρεμβάσεων που έχει θεσπίσει η νέα κυβέρνηση (πχ αλλαγές στις 120 δόσεις για την εφορία, μείωση επιτοκίου για τις 120 δόσεις στα ταμεία)– όχι μόνο επιτάσσουν, αλλά πλέον κάνουν ολοένα και πιο πιθανή μία παράταση πχ ενός μήνα στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για τις δύο ρυθμίσεις. Δηλαδή αντί να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου, να λήξει στις 31 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, σε κάθε περίπτωση, το Υπ. Εργασίας, ετοιμάζει διάταξη, με την οποία θα αποσυνδέεται η υφιστάμενη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (σ.σ. 30 Σεπτεμβρίου) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση-μετά την έγκριση της σχετικής ρύθμισης (σ.σ. θα μπορεί να γίνει και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: capital.gr