Ολοι εναντίον Μπόρις – «όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία και από τη Βουλή των Λόρδων

202

Δεν μοιάζουν να αγχώνουν τον Τζόνσον οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο οποίος επέλεξε να περάσει την Παρασκευή του στη σκωτσέζικη ύπαιθρο. (Andrew Milligan/Pool via REUTERS)

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά σήμερα, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με το οποίο αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με τις απανωτές πολιτικές ήττες του Μπόρις Τζόνσον να μην έχουν τελειωμό. Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπογραφεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ τη Δευτέρα και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο την Τετάρτη, μολονότι ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει «χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων», επειδή τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του ίδιου μήνα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού, η οποία για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί δήλωναν αρχικά ότι θα στηρίξουν την πρόταση για εκλογές εφόσον γίνει νόμος η πρόταση για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, όμως τώρα λένε ότι θέλουν να εξασφαλιστεί πρώτα η αναβολή του «διαζυγίου».

«Σα να μη συμβαίνει τίποτα» ο Τζόνσον

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τα απανανωτά πολιτικά «χαστούκια» δεν μοιάζουν, ωστόσο, να πτοούν τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος, σα να μη συμβαίνει τίποτα, πραγματοποίησε την Παρασκευή σε διάφορες φάρμες στη Σκωτία, όπου συνομίλησε με κτηνοτρόφους και αγρότες, έφαγε φρέσκο ψάρι και χάζεψε τα ζώα. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της μίνι περιοδείας του στον βρετανικό βορρά, ο Τζόνσον τόνισε ρητά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, ότι θα επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες  στις 17 ή 18 Οκτωβρίου για αποχώρηση στις 31 του ίδιου μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr