Επαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

271

Μειωμένα κατά 31%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, είναι τα σοβαρά περιστατικά της νόσου που προκαλείται από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Αυτό έγινε σαφές σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για την εκτίμηση της κατάστασης, η πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γγ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει αδιαλείπτως μηχανισμούς απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη.

Επίσης, στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κικίλιας αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό το όργανο θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα πρέπει να σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για το 2020.

Πηγή: Newsbeast