Χαρδαλιάς για φωτιά στη Νέα Μάκρη: Γι’ αυτό δεν λειτούργησε το 112

199

Συναγερμός σήμανε της ξημερώματα της Πέμπτης στη Νέα Μάκρη από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβίσι, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αφού ενημερώθηκαν πόρτα – πόρτα από την Πυροσβεστική για τον κίνδυνο από τη φωτιά.

Η Υπηρεσία 112 δεν λειτούργησε ούτε αυτή τη φορά, ενώ υπήρξαν κάτοικοι της περιοχής που επικοινώνησαν οι ίδιοι με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης και αναφέρουν ότι συνδέθηκαν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία!

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ερώτηση για το 112 που δεν λειτούργησε είπε «να ρωτήσετε τον αρμόδιο υπουργό», ενώ «πυρά» για το ζήτημα εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Οι εξηγήσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Ερωτώμενος γιατί δεν ειδοποιήθηκαν με γραπτό μήνυμα για τη φωτιά της Νέας Μάκρης οι κάτοικοι της περιοχής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 «δίνει τη δυνατότητα για μαζικές αποστολές. Αν το στέλναμε, θα το στέλναμε σε ολόκληρη την ανατολική Αττική, δηλαδή σε 500.000 άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ANT1, επιλέχθηκαν πιο συμβατικοί μέθοδοι για την ενημέρωση των κατοίκων. Χτύπησαν οι καμπάνες, κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η πληροφορία για τη φωτιά μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «το 112 είναι για ακραίους τρόπους, εκεί που δεν μπορούμε να δώσουμε άλλη λύση».

Σε λίγο καιρό «θα μπορούμε να στοχεύσουμε σε ένα χωριό, ακόμα και σε ένα οικοδομικό τετράγωνο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: in.gr