Μπόρις Τζόνσον: «Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι»

249

Τα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, που στεγάζουν τα δύο σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου, καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά του Τάμεση, αλλά η ατμόσφαιρα πίσω από τα τείχη είναι πολύ διαφορετική.

«Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να αναβάλω την ημερομηνία του Brexit», δήλωσε κατηγορηματικά χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε αστυνομικούς στο Γιόρκσαϊρ. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι «τορπίλισε ολοκληρωτικά» τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας προσπαθώντας να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός μία ημέρα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή τριών μηνών. Στην ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, απάντησε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την εντολή που του έδωσε ο λαός.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ριγκς-Μογκ δήλωσε χθες ότι θα κατατεθεί εκ νέου πρόταση για πρόωρες εκλογές τη Δευτέρα, αφού μέχρι τότε το νομοσχέδιο που πέρασε η αντιπολίτευση θα έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων και θα έχει υπογραφεί από τη βασίλισσα. Ωστόσο, οι Εργατικοί είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που δέχονται την πρόκληση για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και σε εκείνους που τις τοποθετούν για μετά τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναγκάσουν τον Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση του Brexit από την Ε.Ε.

Χθες, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος του επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Brexit και την ετοιμότητά τους να συνάψουν μεγάλη εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Ο Τζόνσον χαιρέτισε αυτή τη δήλωση και αποπειράθηκε να κάνει χιούμορ, καταλογίζοντας δειλία στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. «Δεν είμαστε τόσο ζεστοί για τα χλωριωμένα κοτόπουλά σας», δήλωσε, παραπέμποντας σε όσους φοβούνται πως τέτοια συμφωνία θα πλημμυρίσει τη Βρετανία με ανθυγιεινές αμερικανικές τροφές. «Βλέπετε, έχουμε ένα δικό μας γιγαντιαίο κοτόπουλο στα έδρανα της αντιπολίτευσης», προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας μια ατάκα που είχε εκτοξεύσει προχθές μέσα στο Κοινοβούλιο και την οποία, προφανώς, βρήκε πολύ επιτυχημένη. Ο Μάικ Πενς πάντως γέλασε με αυτού του είδους το χιούμορ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τζόνσον απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ το εθνικό σύστημα υγείας. Την πρόταση αυτή είχε διατυπώσει στις αρχές του έτους ο Τραμπ, αλλά αναδιπλώθηκε όταν διαπίστωσε τις αρνητικές αντιδράσεις από τη βρετανική κοινωνία στην πρότασή του.

Στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ε.Ε. ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις προθέσεις του Τζόνσον ως προς το ιρλανδικό σύνορο και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.

Πηγή: kathimerini.gr