Αργεντινή: άγονες διαβουλεύσεις με τους πιστωτές

216

Εκπρόσωποι των επενδυτών θεωρούν ότι ο Μαουρίσιο Μάκρι θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Δεν έχει νόημα η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ήπια αναδιάρθρωση των ομολόγων της Αργεντινής χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν την περασμένη Τρίτη ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διεθνείς θεσμικούς πιστωτές της Αργεντινής, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι αναγκάστηκε να ζητήσει την «εθελοντική» επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης μακροπρόθεσμων ομολόγων ονομαστικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, τα οποία κατέχουν κατά κύριο λόγο ξένοι θεσμικοί επενδυτές, και του δανείου ύψους 44 δισ. δολαρίων που έχει πάρει από το ΔΝΤ. Στην άτυπη συζήτηση της Τρίτης, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Αργεντινής, περιλαμβανομένων των T. Rowe Price, Eaton Vance και GMO, εξέτασαν τι είδους στρατηγική θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και ποια απάντηση θα δώσουν στο αίτημα της κυβέρνησης Μάκρι. Το κοινό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί θα είναι θνησιγενής αν δεν υποστηρίζεται και από τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντες. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μάκρι δεν έχει προσεγγίσει μέχρι στιγμής τους πιστωτές της με πρόταση για αναδιάρθρωση των ομολόγων. Στις προκριματικές προεδρικές εκλογές της 11ης Αυγούστου ο περονιστής Φερνάντες επικράτησε με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων του Μάκρι και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αναδειχθεί πρόεδρος της χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ενας από τους επενδυτές που συμμετείχαν στην συζήτηση είπε στους FT ότι είναι μάταιη η διαπραγμάτευση με μια απερχόμενη κυβέρνηση και πως δεν έχει ακόμη νόημα η έναρξη διαπραγματεύσεων ή ο σχηματισμός επίσημης επιτροπής διαπραγμάτευσης. Αντιθέτως, οι πιστωτές υιοθετούν στάση αναμονής και προχωρούν στη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με το επιτελείο του Φερνάντες και με το ΔΝΤ.

Παράλληλα, θεωρούν ότι η πρόταση της κυβέρνησης Μάκρι για επιμήκυνση αποπληρωμής βραχυπρόθεσμων ομολόγων ύψους 7 δισ. δολαρίων που κατέχουν κατά κύριο λόγο πιστωτές από την Αργεντινή κατά μόλις έξι μήνες δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. «Αυτό που εξετάζεται μέχρι στιγμής σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ βραχυπρόθεσμο και πρέπει να γίνει πολύ πιο γενικό», εξήγησε στους FT ο Μάικ Κονέλιους, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price. ο οποίος έλαβε μέρος στη συζήτηση της Τρίτης. Εν τω μεταξύ, η μεγάλη υποχώρηση του πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά τις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, με την Goldman Sachs να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,2% το 2019 και κατά 1,6% το 2020.  

Πηγή: kathimerini.gr