Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην 84η ΔΕΘ

235

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τρία καινοτόμα έργα, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου με εφαρμογή σε Βιομηχανικές Υποδομές (ARIS), το έργο «Drought and fIre ObServatory and eArly waRning systeM (DISARM)»  που αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης φορέων και πολιτών για δασικές πυρκαγιές και περιλαμβάνει εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών καθώς και το εξειδικευμένο σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς IRIS, και το πρωτότυπο lidar WALL-E, ένα όργανο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία του ΕΑΑ με την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Reymetrics, για την τηλεπισκόπηση της ερημικής σκόνης.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης της ΓΓΕΤ με τίτλο: «Το αποτύπωμα της Έρευνας στην Κοινωνία και την Οικονομία» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 15:30 – 17:30, στο χώρο Εκδηλώσεων του Περιπτέρου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (περίπτερο 13), ο Πρόεδρος του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, θα παρουσίασει στρατηγικούς στόχους του Κέντρου μέσα από την ομιλία του με θέμα “Το ΕΑΑ εθνικός πόλος έρευνας στα πεδία Πρόληψης και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή καθώς και Πρόγνωσης, Εντοπισμού, Παρακολούθησης, Καταγραφής και Διαχείρισης Αποτελεσμάτων Φυσικών Καταστροφών”.

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 16.00 – 18.00, το ΕΑΑ θα πραγματοποιήσει Ανοιχτή Εκδήλωση με τίτλο: «Καινοτόμες υπηρεσίες πρόγνωσης, εντοπισμού, παρακολούθησης, καταγραφής και διαχείρισης αποτελεσμάτων φυσικών καταστροφών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», όπου θα παρουσιαστούν οι καινοτόμες δράσεις των μονάδων αριστείας BEYOND, METEO και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ αλλά και άλλες συναφείς δράσεις.

https://www.facebook.com/events/502082767260243/

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, στελέχη του ΕΑΑ θα παρέχουν πληροφορίες για τα εκθέματα καθώς και για τις ερευνητικές δράσεις και υπηρεσίες που παρέχει και υλοποιεί το Κέντρο.

Πρόγραμμα εκδήλωσης του ΕΑΑ με θέμα:

«Καινοτόμες υπηρεσίες Πρόγνωσης, Εντοπισμού, Παρακολούθησης, Καταγραφής και Διαχείρισης Αποτελεσμάτων Φυσικών Καταστροφών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών»

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

16.00 – 16.20: «Οι στρατηγικοί στόχοι του ΕΑΑ για την ενίσχυση της Πολιτείας με υποδομές και υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας», Καθ. Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΑΑ

16.20 – 16.40: «Εργαλεία για μια σύγχρονη αντισεισμική πολιτική και διαχείριση του σεισμικού κινδύνου», Καθ. Άκης Τσελέντης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

16.40 – 17.00: «Παρατήρηση και πρόγνωση καιρού και σχετιζόμενων φυσικών καταστροφών»,

Δρ. Βασιλική Κοτρώνη, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης

17.00 – 17.20: «Η ευρωπαϊκή υπηρεσία EXTREMA για την αντιμετώπιση του καύσωνα», Δρ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης

Πηγή: zougla.gr