Προσφυγικό – μεταναστευτικό: Σε κατάσταση ασφυξίας ξανά τα νησιά από τις ροές

196

Διαστάσεις πρωτοφανούς κρίσης για ακόμη μια φορά λαμβάνει το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με τις ροές να είναι τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα αυξημένες, τα κέντρα υποδομής στα νησιά να στενάζουν λόγω υπερπληθυσμού και τους πρόσφυγες να είναι αναγκασμένοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και, όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, αναμένεται να επιδεινωθεί τον χειμώνα θα είναι το κεντρικό θέμα της διυπουργικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο την Τρίτη έφτασαν στα νησιά 140 άτομα, 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο, γεγονός που οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όσο και στη στάση των τουρκικών αρχών, που κάνουν τα «στραβά» μάτια στα κυκλώματα των διακινητών.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτικές, αφού μόνο στη Μόρια είναι εγκλωβισμένα περισσότερα από 9.000 άτομα, ενώ το συγκεκριμένο hot spot είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί μόλις 3.000 άτομα.

Με τις συνθήκες να είναι άθλιες, τα πνεύματα είναι τεταμένα. Το μεσημέρι της Τετάρτης μάλιστα, επικράτησε ένταση όταν περίπου 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς το χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία καταγραφής και άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας άσυλο.

«Φρένο» στην κατασκευή νέων Κέντρων στο Αν. Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαχείριση των προσφύγων, να μην κατασκευαστεί άλλο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας σε νησί του ανατολικού Αιγαίου και να γίνει ίση κατανομή προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη με τη συμμετοχή των δημάρχων των νησιών.

Οι δήμαρχοι έδωσαν στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση επτά σημείων, δηλώνοντας την απόφασή τους να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σ’ αυτό το μέτωπο, το οποίο χαρακτηρίζουν «κορυφαίο για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου». Προγραμμάτισαν, μάλιστα, νέα συνάντηση εντός του Σεπτεμβρίου στη Χίο.

Θεοδωρικάκος: Στόχος να αποφευχθεί μια νέα Μόρια

Μιλώντας στο One Channel ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε πως «η βασική λογική των μέτρων που παίρνονται είναι να υπάρχουν στην πράξη μόνο δύο και όχι τέσσερις βαθμοί αξιολόγησης αν οι άνθρωποι είναι μετανάστες η πρόσφυγες, καθώς και να μην συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα νησιά και δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, την οποία όλοι οι Έλληνες ζήσαμε την περασμένη τετραετία με αιχμή τη Μόρια».

«Ήδη έχει γίνει μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε περιοχές της χώρας, ώστε να υπάρχει διασπορά» είπε.

Η προσφυγική κρίση στον διεθνή Τύπο

Η πίεση που ασκείται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έγιναν αντικείμενο δημοσιευμάτων.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν «στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016», προσθέτοντας: «Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τη βούληση να δώσει λύσεις.

Από την πλευρά της, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπενθυμίζει πως «πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά» και αναλύει τις αιτίες που προκάλεσαν την αναζωπύρωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο.

Πηγή: tanea.gr