Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

228

Σε μια ημέρα που η χώρα δοκιμάζεται από μια ακόμη μεγάλη φωτιά, αυτή στη Νέα Μάκρη, και με χιλιάδες πυρκαγιές να έχουν κατακάψει το καλοκαίρι την Ελλάδα, ανακοινώθηκε μια σημαντική είδηση για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης παίρνει στα χέρια του όλο το χαρτοφυλάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, του γνωστού και ως rescEU. Πρόκειται για τον μηχανισμό που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει στη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση του πρώτου πακέτου που αφορούσε τη δημιουργία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγητής για τον φάκελο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Το rescEU δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, ειδικά μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017 και στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Δεξαμενή μέσω πυρόσβεσης

Εκτός από την ήδη υφιστάμενη εθελοντική αποστολή  βοήθειας, πλέον θα υπάρχει και η νέα Ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, που θα αγοραστούν από τα κράτη – μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της τάξης του 80%-90%.Τα μέσα αυτά θα είναι έτοιμα να σταλούν όπου χρειάζονται, όταν τα εθνικά μέσα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσοστού έως 75% των εξόδων επισκευής των μέσων που διαθέτουν τα κράτη – μέλη. Μία πολύ σημαντική πρόβλεψη για την Ελλάδα, καθώς ένα σημαντικό μέρος του εναερίου στόλου μας βρίσκεται καθηλωμένο λόγω αδυναμία επισκευής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ενεργοποίηση του νέου Μηχανισμού πανευρωπαϊκά έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια όπου τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα από την νέα δεξαμενή rescEU, δύο από την Ιταλία και ένα από την Ισπανία, βοήθησαν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Τι δηλώνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Με την ευκαιρία του διορισμού του ως εισηγητή του Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, ως εισηγητής για την Σοσιαλιστική Ομάδα σε συνεργασία με τον Επίτροπο κ. Στυλιανίδη καταφέραμε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές.

Στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις.  Για αυτό, ως εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρωταρχικός μου στόχος είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τον Μηχανισμό με όλα τα αναγκαία μέσα ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον σημαντικό αυτόν μηχανισμό δεν ήθελε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωβουλευτής της, Δ. Παπαδημούλης, δεν στήριξε παρά μόνο όταν προκλήθηκε σάλος. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει καν αίτηση να εγγραφεί στον μηχανισμό φοβούμενη ότι θα έδινε η Ελλάδα τα δικά της μέσα για τις πυρκαγιές σε άλλες χώρα.

Πηγή: tanea.gr