Ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

184

Στις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα το προσφυγικό αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Σύμφωνα με τη Welt η αιφνιδιαστική αύξηση του αριθμού των προσφύγων δείχνει πόσο «ασθενής» είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τη στιγμή που η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εντατικοποιήσει τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου παραθέτει μια πραγματική ιστορία για να καταδείξει με έναν διαφορετικό τρόπο τις όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις που προσλαμβάνει και πάλι το προσφυγικό. «Ο Φικρέτ Ορμάν», διηγείται η αρθρογράφος, «πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης έψαχνε το γιοτ του. Αλλά στο λιμάνι του Μπόντρουμ που το ελλιμενίζει συνήθως, το «Paradiso» είχε κάνει φτερά. Ο Ορμάν ειδοποίησε την αστυνομία και το σκάφος του εμφανίστηκε στην… Κω. Το είχαν κλέψει διακινητές, όπως τον ενημέρωσε η αστυνομία για να μεταφέρουν πρόσφυγες. Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ από το λιμάνι του Μπόντρουμ έχουν κλαπεί 12 τέτοια πολυτελή σκάφη ή μόνο οι μηχανές τους ή και το σύστημα ραντάρ».

«Σαν τον ασθενή στην εντατική»

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει για όσους από τους άγνωστες του δεν το ξέρουν ότι η απόσταση από το Μπόντρουμ μέχρι την Κω είναι μερικά ναυτικά χιλιόμετρα μακριά. Σαν μια απογευματινή κυριακάτικη βόλτα. Στο άρθρο επισημαίνονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες των υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου με αποτέλεσμα οι δομές που υπάρχουν στα νησιά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.

Η εφημερίδα die Welt φέρνει στο προσκήνιο την ίδια τη συμφωνία για το προσφυγικό ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, την οποία θεωρεί «κλινικά νεκρή» δανειζόμενος έκφραση του Μανώλη Λογοθέτη, Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, με τον οποίο συνομίλησε ο γερμανός αρθρογράφος. «Σεβόμαστε τη συμφωνία» σημειώνει ο Λογοθέτης. «Η συμφωνία μοιάζει σαν έναν ασθενή στην εντατική, που τον επαναφέρουμε στη ζωή. Αλλά είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ελάχιστα σημεία ζωής». Αυτό είναι και το ερώτημα του αρθρογράφου της Welt. «Τα 16 φουσκωτά, που ήρθαν σε μια ημέρα στη Λέσβο, αποδεικνύουν πόσο αβοήθητη παραμένει ακόμη η ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων, όταν η τουρκικές αρχές κλείνουν τα μάτια (στους διακινητές)» επισημαίνει. «Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το ντιλ που συμφωνήθηκε το 2016 μπορεί να σωθεί».

Κομισιόν καλεί Ελλάδα

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενούνται απόψεις του Γκέραλντ Κράους από τη δεξαμενή σκέψης European Stability Initiative, του οποίου ιδέα φέρεται να είναι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Ο Κνάους ελπίζει στη γρήγορη αντίδραση της Κομισιόν σημειώνοντας ότι οι νέοι αριθμοί προσφύγων είναι μικρότεροι από ό,τι πριν από 3 χρόνια. «Αλλά επειδή η Ελλάδα εδώ και καιρό δεν καταφέρνει να εφαρμόσει τη συμφωνία, δεν μπορεί μεσοπρόθεσμα να ανταπεξέλθει των δυσκολιών από ένα μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων… η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια όχι μόνο από την Κομισιόν, αλλά καλύτερα από τη σύμπτυξη όλων των υπηρεσιών ασύλου από όλες τις χώρες για να βοηθήσουν άμεσα την Ελλάδα». Αξίζει να υπογραμμιστεί επίσης ότι ο Κνάους στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας σημειώνει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει μια χώρα, όπως η Ελλάδα. «Καμιά χώρα, ούτε ακόμη η Γερμανία και η Γαλλία, δεν θα μπορούσε να διεκπεραιώσει  72.000 αιτήσεις για άσυλο, όπως εκτιμάται ότι δέχεται η Ελλάδα το χρόνο».

Η εφημερίδα die Welt φέρνει στη δημοσιότητα και εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία. «Η ταχύτητα των διαδικασιών είναι ανησυχητικά αργή (…) για μια πιο αποτελεσματική επαναπροώθηση χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών αρχών. Οι Βρυξέλλες καλούν στην εφαρμογή ενός από κοινά συμφωνημένου τρόπου εργασίας, μεταξύ άλλων με περισσότερο ιατρικό προσωπικό και αύξηση του αριθμού των οριστικών αποφάσεων για να επαναπροώθηση. Αυτά τα μέτρα θα οδηγούσαν σαφώς στην αύξηση των επαναπορωθήσεων» σημειώνεται.  

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: kathimerini.gr