Ντιμπέιτ για την κλιματική αλλαγή στο CNN

219

Η γλυφοσάτη θα απαγορευθεί στη Γερμανία το 2023.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βραδιά προεκλογικής αντιπαράθεσης αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή διοργάνωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, με αντιπάλους τους δέκα επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τραμπ δεν προσεκλήθη, αφού δεν τον αφορά ούτε η εσωκομματική διαμάχη των Δημοκρατικών ούτε η κλιματική αλλαγή. Απέναντι σε έναν πρόεδρο που απορρίπτει την επιστημονική συναίνεση γύρω από τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν καταρτίσει προγράμματα ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Το γεγονός ότι η αντιπαράθεση συνέπεσε με τον κυκλώνα «Ντόριαν», ο οποίος έμεινε επί ημέρες πάνω από τις Μπαχάμες σφυροκοπώντας τες χωρίς να κινείται, υπενθύμισε στο αμερικανικό κοινό τον επείγοντα χαρακτήρα της πρόκλησης. Τον Αύγουστο, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε απορρίψει την πρόταση για ξεχωριστό debate με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε από τους προοδευτικούς υποψηφίους ως πριμοδότηση των κεντρώων συνυποψηφίων τους. Ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων τούς διέψευσε, καθώς, ένας προς έναν, όλοι οι υποψήφιοι παρουσίασαν εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια. Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν υπόσχεται χρηματοδοτήσεις ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, ενώ το «πράσινο new deal» του Μπέρνι Σάντερς προβλέπει πλήρη αναδιάταξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού οδήγησαν χθες τη γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωση απαγόρευσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη από το τέλος του 2023.

Πηγή: kathimerini.gr