Επιταχύνονται τα έργα συντήρησης στην πλατεία Ομονοίας

284

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλατεία έμεινε περιφραγμένη για την εκτέλεση των έργων.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να παραδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης η πλατεία Ομονοίας μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί προεκλογικά. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μετά την επίσκεψή του στον χώρο και τη συνάντησή του με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τις εργασίες συντήρησης, χθες, τόνισε ότι «τα έργα θα ξαναρχίσουν με εντατικούς ρυθμούς», ώστε να βελτιωθεί η εικόνα, αλλά και η λειτουργικότητα της πλατείας. Ομως, όπως συμπλήρωσε, η νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσει σύντομα σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε σχέση με την αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας.

«Πιστεύω ότι και λειτουργικά και αισθητικά η εικόνα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πριν, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για ένα ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας, όπως η Ομόνοια. Τον σχεδιασμό μας για να ξαναγίνει η Ομόνοια πλατεία και όχι συγκοινωνιακός κόμβος στον οποίο καταλήγουν κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα τον αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα. Για εμάς είναι στοίχημα να αναστήσουμε ξανά την Ομόνοια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πλατεία Ομονοίας είναι «περιφραγμένη» με τείχος από λαμαρίνες από την αρχή του χρόνου, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καθώς είχαν εντοπισθεί προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να έθεταν σε κίνδυνο τους διερχομένους. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Μάιο δεν άφηναν περιθώριο για τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να εγκριθούν μεγάλες αλλαγές. Ετσι προβλέφθηκε η αποκατάσταση στοιχείων που είχαν χαλάσει, όπως τα πλακάκια, ή που υπήρχαν ως υποδομή αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως τα σιντριβάνια.

Αν και οι αρχικές εξαγγελίες ήθελαν την αναβαθμισμένη Ομόνοια να είναι έτοιμη τον Μάιο –χρονικό όριο που είχε χαρακτηριστεί αισιόδοξο από τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος εξελέγη με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη– οι εργασίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε και το έργο δεν έχει παραδοθεί στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την Ομόνοια είχε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και για άλλα έργα στην πόλη, στα οποία είχε δώσει προτεραιότητα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε το πρωί το εργοτάξιο της Ομόνοιας μαζί με τους αντιδημάρχους Βασίλη Αξιώτη (Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως) και Γιώργο Αποστολόπουλο (Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών) και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Συναντήθηκε με τους εργολάβους και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και συντήρησης που έχουν καθυστερήσει.

Πηγή: kathimerini.gr