Επιστολή Μπουτάρη στον πρωθυπουργό για τα αρχαία του μετρό

196

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ως εκπρόσωπος της νεοσύστατης “Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, αναφορικά με τα αρχαία του μετρό, στον σταθμό Βενιζέλου.

Η Κίνηση έχει στόχο την “προστασία των αρχαιοτήτων της οδού Εγνατίας, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του έργου του Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου και τη διαφύλαξη, ως μοναδικής επίσημης, ψηφισμένης και θεσμοθετημένης λύσης, της λύσης της κατά χώραν διατήρησης των ευρημάτων”.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει η προσωρινή διαχειριστική επιτροπή αποτελούμενη από οκτώ άτομα(αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, νομικούς, πολεοδόμους και φιλολόγους), συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπουτάρη, τονίζεται πως η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με απόσπαση των ευρημάτων είναι “επιζήμια για την πόλη”. Σημειώνεται, δε, ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται “δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και την πορεία των έργων μέχρι σήμερα”.

Με βάση τα παραπάνω, η νεοσύστατη Κίνηση καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ενημερωθεί “επαρκώς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους παράγοντες της πόλης, καθώς και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες” και να εξετάσει “σοβαρά το ενδεχόμενο που θα έχει για το μέλλον της πόλης κάθε άλλη επιλογή, πλην της επιλογής που έχει προκρίνει και χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αυτή που εφαρμόζεται σήμερα δυνάμει της υπουργικής απόφασης”.

“Πιστεύοντας ότι το μέλλον μιας πόλης και η τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο συμφερόντων και μικροπολιτικής σας καλούμε να μην γίνετε εσείς εκείνος ο πρωθυπουργός που θα διακινδυνεύσει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε την πόλη σε νέες περιπέτειες και τα πολύτιμα μνημειακά σύνολα του ένδοξου παρελθόντος της σε ακροβασίες με αβέβαιη κατάληξη”, τονίζεται στην επιστολή.

Όπως αναφέρεται, η λύση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων “τοποθετεί την πόλη σε νέες περιπέτειες”. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: zougla.gr