Αρχίζει ο διάλογος για τις θεσμικές αλλαγές στα πανεπιστήμια

233

Την τυπική έναρξη του διαλόγου με τα πανεπιστήμια για τις θεσμικές αλλαγές που θα προωθηθούν στα ιδρύματα έως τα τέλη του έτους, σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το νέο τριμελές προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το σύστημα των μετεγγραφών, οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η αλλαγή του πλαισίου στα αγγλόφωνα προπτυχιακά και η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Ανώτατης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ήταν μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, παρέστησαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τον υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολο Δημητρόπουλο, ενώ το προεδρείο της Συνόδου αποτελείται από την (προεδρεύουσα) πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικολαΐδη, τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε το προεδρείο της Συνόδου για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να στείλει προς τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιστολή θα σταλεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας και θα αφορά τέσσερις άξονες: την εξωστρέφεια, την αυτονομία, την οργανωτική ευελιξία και τη μείωση της γραφειοκρατίας. «Η νομοθετική πρωτοβουλία θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για ανώτατα ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας», ανέφερε χθες το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ των στόχων του υπουργείου είναι η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών σπουδών και των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σε κάθε πανεπιστήμιο από το 2020, καθώς και η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για δωρεές προς τα ΑΕΙ. Επίσης, όπως ελέχθη και στις προγραμματικές δηλώσεις από την κ. Κεραμέως, θα υπάρξει ρύθμιση για τους «αιώνιους» φοιτητές, αλλά σίγουρα όχι από το 2019-2020.

Επίσης, θα δρομολογηθούν άμεσα –η ρύθμιση θα επιδιωχθεί να είναι έτοιμη εντός του Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Δημητρόπουλος– οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής 1/9, θα προωθηθεί εξαίρεση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) από το δημόσιο λογιστικό, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία στην αξιοποίηση των κονδυλίων που διαθέτει από την έρευνα κάθε ίδρυμα. Μεταξύ των λύσεων που εξετάστηκαν ήταν οι ΕΛΚΕ να εξαιρεθούν από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς το σύστημα είναι πανευρωπαϊκό. Ετσι, προκρίθηκε η λύση της εξαίρεσης των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις έθεσαν και τα πάγια αιτήματα των ΑΕΙ, όπως αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια και ενίσχυση του προσωπικού των πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). «Το προεδρείο ενημερώθηκε για τις προθέσεις της νέας ηγεσίας και για τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα ΑΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Βιτσιλάκη.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συγκληθεί εκτάκτως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για να διατυπώσει τις θέσεις της, και αφού τα μέλη των Συγκλήτων των ΑΕΙ έχουν τοποθετηθεί επί των θεμάτων που θα θέσει η επιστολή της κ. Κεραμέως.

Πηγή: kathimerini.gr