Αρχίζει η εισαγγελική έρευνα για τους χειρισμούς στη Novartis

183

Σε πλήρη εξέλιξη, πριν ακόμη ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος, βρίσκονται οι έρευνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με αφορμή τις καταγγελίες πολιτικών, αλλά και δικαστικών, για ύπαρξη πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis και για δικαστικούς χειρισμούς που εκφεύγουν της νομιμότητας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, που έχει αναλάβει την έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει και λάβει σειρά κρίσιμων εγγράφων για την υπόθεση, ενώ αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να καλέσει και τους τρεις πολιτικούς σε κατάθεση.

Οι πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν χωρίς στοιχεία στην υπόθεση, από την πρώτη στιγμή είχαν κινηθεί δικαστικά και είχαν καταγγείλει ως πολιτική σκευωρία την εμπλοκή τους, στρεφόμενοι τόσο κατά των εισαγγελέων που χειρίστηκαν τη δικογραφία όσο και κατά των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων που τους ενέπλεξαν με καταγγελίες που δεν αποδείχθηκαν.

Παράλληλα, ερευνώνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος εγγράφως έχει κάνει λόγο για λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις με την εμπλοκή σε αυτήν πρώην κυβερνητικού στελέχους που φέρει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», για τον οποίο καταγγελίες επίσης είχε κάνει, όταν παραιτήθηκε, και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ο κ. Αγγελής είχε στις δύο αναφορές του, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, περιγράψει εξαιρετικώς αναλυτικά πρωτοβουλίες, ενέργειες και χειρισμούς, που παραπέμπουν σε μη ορθές πρακτικές.

Οι καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση του πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου για τη Novartis, όταν ολοκληρωθούν, γεγονός που αναμένεται ενδεχομένως και μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσουν τη δικογραφία στη Βουλή, σηματοδοτώντας την έναρξη κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ήδη από καιρό έχουν προαναγγελθεί.

Εκτός όμως από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά ενδεχόμενες ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων, κάτι που θα απασχολήσει τη Βουλή, η έρευνα του Αρείου Πάγου αφορά τους πάντες, και τους εισαγγελείς Διαφθοράς –οι οποίοι οργάνωσαν τις καταθέσεις των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, για τους οποίους πέραν του αντεισαγγελέα Ευ. Ζαχαρή, έρευνα διενεργεί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης κατόπιν των μηνύσεων Σαμαρά, Βενιζέλου–, και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Αγγελή.

Πηγή: kathimerini.gr