ΑΕΚ: Η τρίτη φορά του Κωστένογλου

215

Οι δύο διαδοχικές νίκες και κυρίως οι δηλώσεις στήριξης των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, δημιoύργησαν de facto ζήτημα μονιμοποίησης του –υπηρεσιακού- Νίκου Κωστένογλου στον πάγκο της ομάδας. Οπερ και εγένετο!

Για τρίτη φορά, η ΠΑΕ εμπιστεύεται τον 49χρονο προπονητή σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Πρόκειται, μάλιστα, για διαφορετικές διοικήσεις (Νικολαϊδης, Αδαμίδης, Μελισσανίδης) που έχουν ως κοινό παρονομαστή τον Κωστένογλου. Ο ίδιος, φροντίζει να δικαιώνει τις προσδοκίες.

Ο νέος της τεχνικός διευθυντής Ιλια Ιβιτς, αποφάσισε ότι η ΑΕΚ δεν πρέπει να πάει στο ρίσκο ενός νέου προπονητή, αλλά κάποιου που γνωρίζει καλά τα… κιτρινόμαυρα κατατόπια. O Κωστένογλου που «κρέμασε τα παπούτσια του» ως ποδοσφαιριστής το 2005, φορώντας τη φανέλα με τον Δικέφαλο, επιστρέφει για τρίτη φορά ως προπονητής. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, λοιπόν, και ας δούμε τι έκανε στις προηγούμενες δύο θητείες του…

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΡ

Πριν από 11,5 χρόνια η ΑΕΚ γιόρταζε την Πρωτοχρονιά του 2008 στην κορυφή της βαθμολογίας, με σοβαρές βλέψεις για τον τίτλο, τον Λορένσο Σέρα Φερέρ στον πάγκο της και βοηθό του τον Κωστένογλου. Όμως, οι πρώτες πέντε εβδομάδες του νέου έτους αποδείχθηκαν καταστροφικές με τρεις ήττες στο πρωτάθλημα από Αστέρα στην Τρίπολη, ΑΕΛ στη Λάρισα, Πανιώνιο εντός και έναν οδυνηρό αποκλεισμό από την Ξάνθη στο κύπελλο. Μέσα σε ένα μήνα, η ΑΕΚ κινδύνευε να χάσει τα πάντα, αφού ακολουθούσαν οι αγώνες με την Χετάφε για τους «32» του Κυπέλλου UEFA.

Ο Κωστένογλου ανέλαβε στις 12/2, ταυτόχρονα με την απομάκρυνση του Ισπανού κι ενώ η ΑΕΚ από επικεφαλής βρισκόταν στην τρίτη θέση, πέντε βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Εναντίον της Χετάφε η ΑΕΚ αποκλείστηκε με 1-1 στο ΟΑΚΑ και 3-0 στην Ισπανία, σ΄ένα ματς όπου δέχθηκε το πρώτο γκολ στο 45΄ και τα άλλα δύο στο τελευταίο 8λεπτο.

Εκεί που η επιρροή του Κωστένογλου υπήρξε άμεση, όμως, ήταν στο πρωτάθλημα της Super League. Η ΑΕΚ που στις πρώτες 5 εβδομάδες του 2008 είχε τρεις νίκες και τρεις ήττες, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει ομάδα του Top 5, ολοκλήρωσε την κανονική σεζόν με 8 νίκες (μεταξύ των οποίων οι δύο «τεσσάρες» επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα) και 2 ισοπαλίες, χάνοντας τον τίτλο «στα χαρτια» λόγω της υπόθεσης Βάλνερ.

Στη συνέχεια, όμως, έμεινε από… λάστιχο στα play off αφού η απώλεια του πρωταθλήματος επηρέασε την ψυχολογία των παικτών κι έτσι κατετάγη τρίτη, χάνοντας τη δεύτερη θέση και τους προκριματικούς του Champions League. Αυτή η τελευταία εικόνα είχε ως συνέπεια να μην τεθεί καν επί τάπητος το ενδεχόμενο παραμονής Κωστένογλου από τη διοίκηση Ντέμη Νικολαϊδη.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Στις 6 Οκτωβρίου 2011 ο Μανόλο Χιμένεθ αποχαιρέτησε για πρώτη φορά την ΑΕΚ, έχοντας κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας, λόγω αποτυχημένων αποτελεσμάτων στις αρχές της σεζόν 2011/2012. Την ίδια ημέρα, η διοίκηση Αδαμίδη κάλεσε το Νίκο Κωστένογλου να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» για δεύτερη φορά. Με σαφέστατα χειρότερο ρόστερ σε σχέση με το 2008, ο Καβαλιώτης προσπάθησε να κουμαντάρει το καράβι σε 9 μήνες θητείας και σε 38 αγώνες όλων των διοργανώσεων.

Στο πρωτάθλημα δυσκολεύτηκε (5η θέση), στο κύπελλο και την Ευρώπη αποκλείστηκε, όμως κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Με εξαιρετικές εμφανίσεις στα play off κατάφερε να ανέβει στην 3η θέση και να εξασφαλίσει θέση στα play off του Europa League. Αποδείχθηκε μάταιο, καθώς η ΑΕΚ δεν πήρε άδεια συμμετοχής από την UEFA και άρχισε σταδιακά η μεγάλη κατάρρευση, η οποία ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό τον Απρίλιο του 2012. Χωρίς τον Κωστένογλου στον πάγκο της, καθώς είχε αποχωρήσει στο τέλος της περιόδου 2011/2012.

Η ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο 49χρονος (3/10/1970) προπονητής είναι πλέον ένας πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ, βοηθώντας όποτε και όπου χρειαστεί. Ποδοσφαιριστής της ομάδας από το 1994 έως το 2005, εργάστηκε επίσης σε Αστέρα Τρίπολης, Λάρισα, Ξάνθη, Ανόρθωση, Απόλλωνα, Εθνική Ελλάδας (συνεργάτης του Σέρχιο Μαρκαριάν) Αρη Θεσσαλονίκης και Δόξα Δράμας ανάμεσα στις δύο θητείες του στην Ενωση. Η τρίτη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 όταν οι Ακαδημίες της ΠΑΕ αναζητούσαν τον διάδοχο του Άκη Ζήκου. Ο Κωστένογλου, παρότι δεν είχε εμπειρία από τμήματα υποδομής, αποδέχθηκε την πρόταση και ανέλαβε τεχνικός διευθυντής αλλά και προπονητής της Κ19, καθώς απομακρύνθηκε ο νυν προπονητής του ΟΦΗ, Γιώργος Σίμος.

Από τη στιγμή που βρισκόταν καθημερινά στο προπονητικό κέντρο των Σπατών, μέσα στην οικογένεια της ΑΕΚ, ήταν δεδομένο πως θα έπαιζε το ρόλο του υπηρεσιακού σε περίπτωση που προέκυπτε ανάγκη. Αυτό συνέβη όταν έφυγε… νύχτα ο Μιγκέλ Καρντόσο, πριν μπει ο Σεπτέμβριος κι έτσι ο Κωστένογλου ανέλαβε για τρίτη φορά τα ηνία της πρώτης ομάδας.

Πηγή: onsports.gr