Στους πρυτάνεις τα κονδύλια για την έρευνα

230

Ελεύθεροι θα είναι σύντομα οι λογαριασμοί έρευνας των ΑΕΙ. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», με νομοθετική ρύθμιση που περνάει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, οι περίφημοι ΕΛΚΕ (οι λογαριασμοί έρευνας των ΑΕΙ) απελευθερώνονται από το δημόσιο λογιστικό και γυρίζουν στον έλεγχο των ιδρυμάτων.

Η ρύθμιση αυτή συντάσσεται με διαδικασίες – εξπρές και θα προστεθεί σύντομα σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδεία του υφυπουργού της και αρμόδιου για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Βασίλη Διγαλάκη με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συζητείται καιρό, καθώς τα ΑΕΙ της χώρας υποφέρουν επί μήνες από έλλειψη «οξυγόνου» λόγω της αυξανόμενης γραφειοκρατίας στη διαχείριση των ερευνητικών τους έργων, κάτι που στραγγαλίζει τελικά την επιστημονική τους παρουσία και περιορίζει τις δυνατότητες απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων. Οπως είναι γνωστό οι ΕΛΚΕ αποτελούν ουσιαστικά τους μόνους λογαριασμούς των ΑΕΙ που έχουν σήμερα στα ταμεία τους χρήματα, καθώς σε αυτούς καταλήγουν όλες οι ροές από τα ερευνητικά προγράμματα και την παρουσία των επιστημόνων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Τι προβλήματα θα λύσει η απελευθέρωση των λογαριασμών
  • Τι συμβαίνει στα ιδρύματα του εξωτερικού
  • Τι θα αλλάξει στις πρυτανικές εκλογές

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση στα ΝΕΑ της Τετάρτης

Στους πρυτάνεις τα κονδύλια για την έρευνα

Πηγή: in.gr