Πόσο αλάτι έχουν μερικά συνηθισμένα φαγητά και σνακ

284

Μπορεί το αλάτι να δίνει γεύση και νοστιμιά στο φαγητό αλλά αποτελεί ένα από τα υλικά που πρέπει όλοι να καταναλώνουμε με μέτρο, αφού συνδέεται με πολλούς κινδύνους υγείας.

Το αλάτι, μεταξύ άλλων, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και άρα τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Όσοι πάσχουν, μάλιστα, από υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα λαμβάνουν ειδικές οδηγίες για το αλάτι που πρέπει να καταναλώσουν. Για τους υγιείς ενήλικες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πολύ 5 γραμμάρια νάτριο (δηλαδή αλάτι) τη μέρα, και μείωση κατά τουλάχιστον 30% ως το 2025.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και σε αυτό φταίει το «κρυφό» αλάτι που περιέχουν σχεδόν όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Δείτε πόσο αλάτι περιέχουν μερικά γνωστά φαγητά και σνακ:

Ξηροί καρποί: Στην αλατισμένη εκδοχή τους, μπορούν να χαρακτηριστούν «βόμβα» αλατιού: Περίπου 30 γραμμάρια έχουν 116 μιλιγκράμ αλάτι.

Δημητριακά πρωινού: Ακόμη και αυτά που λανσάρονται ως υγιεινά ή θρεπτικά, μπορεί να περιέχουν πάνω από 200 μιλιγκράμ αλάτι ανά μερίδα! Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε πολύ προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά.

Έτοιμα γεύματα με ρύζι ή ζυμαρικά: Όταν βρίσκονται σε σακουλάκι μαζί με άλλα υλικά, τότε μπορεί να καλύψουν μέχρι και τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε αλάτι.

Αλλαντικά: Είναι πεντανόστιμα, αλλά και πολύ αλμυρά. Μόλις δύο φέτες σαλάμι αέρος περιέχουν 362 μιλιγκράμ νάτριο!

Πηγή: Newsbeast