«Πώς καταλαβαίνω αν κάτι μού δίνει χαρά;»

195

H Γιαπωνέζα συγγραφέας και γκουρού της μεθόδου KonMari, Μαρί Κόντο, φωτογραφίζεται με το διάσημο βιβλίο της αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες τους decluttering.

«Γιατί δεν μπορώ να αποχωριστώ ένα ρούχο που δεν φοράω;» «Τι θα γίνει εάν ύστερα από λίγο καιρό αρχίσω να αναπολώ ένα αντικείμενο;». «Πώς καταλαβαίνω αν ένα πράγμα μού δίνει χαρά;». Από τον περασμένο Απρίλιο, από τότε δηλαδή που η Δήμητρα Κίντνερ απέκτησε, κατόπιν σειράς δύσκολων «δοκιμασιών», τον τίτλο της «πιστοποιημένης συμβούλου» της μεθόδου KonMari –είναι η μοναδική στην Ελλάδα– δέχεται καθημερινά δεκάδες ερωτήσεις από γνωστούς και αγνώστους. Οπως προκύπτει, είναι πολλοί και στη χώρα μας αυτοί που επιθυμούν να βάλουν σε τάξη το σπίτι τους, ει δυνατόν και τη ζωή τους. Εκείνη απαντά σε όλους με υπομονή και τον ίδιο κρυφό ενθουσιασμό. «Πάνω απ’ όλα, θέλω να μοιραστώ όλα αυτά που έχω μάθει», λέει στην «Κ».

Η Δήμητρα ήταν πάντα καλή στην οργάνωση. Οχι ότι το σπίτι της ήταν ποτέ σαν αυτά που χαζεύεις στα περιοδικά διακόσμησης, είχε όμως την εικόνα ενός τακτοποιημένου, «βιωμένου» χώρου – ακόμα και μετά τον ερχομό του παιδιού. Δεν ήταν λοιπόν για να μάθει να… συγυρίζει που πριν από δύο χρόνια έπιασε να μελετά το βιβλίο της Μαρί Κόντο, της Γιαπωνέζας γκουρού της οργάνωσης, για τις ευεργετικές ιδιότητες του decluttering (όπως είναι ο όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για να περιγράψει την απομάκρυνση των άχρηστων πραγμάτων από το σπίτι μας και τη ζωή μας).

«Ημουν σε φάση αναδιοργάνωσης σε διάφορα επίπεδα και ένιωθα ότι αυτή η διαδικασία θα με βοηθούσε να διακρίνω τις προτεραιότητές μου». Πράγματι, τελειώνοντας, ένιωσε ξαλαφρωμένη. «Και μου άρεσε τόσο η ανάλαφρη αυτή αίσθηση, που ένιωσα ότι ήθελα να μάθω περισσότερα, να κάνω και άλλους να αισθανθούν το ίδιο». Αποφάσισε να αφιερωθεί σε αυτό, αφήνοντας την προηγούμενη δουλειά της – εργαζόταν για χρόνια σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. «Αγαπούσα πολύ τη δουλειά μου, δεν θα έπαιρνα ποτέ την απόφαση να την αφήσω εάν δεν είχα ζήσει την εμπειρία αυτή».

Εσωτερικό ταξίδι

Η μέθοδος είναι πάνω από όλα ένα εσωτερικό ταξίδι. «Αξιολογώντας τα υπάρχοντά σου, αρχίζεις να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου», εξηγεί η ίδια. Ξεκινάς με όσα είναι πιο εύκολο να ξεδιαλέξεις, τα ρούχα, κατόπιν προχωράς στα βιβλία, στα χαρτιά, στα διάφορα, ετερόκλητα αντικείμενα και, τέλος, σε όσα έχουν συναισθηματική αξία. «Η λογική πίσω από αυτή τη σειρά είναι ότι, όταν έρθει η ώρα να πάρεις τις πιο δύσκολες αποφάσεις, θα είσαι πιο έτοιμος». Η διαδικασία προϋποθέτει κάθε φορά να δημιουργείς μια στίβα στο κέντρο του δωματίου με όλα τα πράγματα της κάθε κατηγορίας. Αυτή η στοίβα έχει βρεθεί ότι έχει μια περίεργη δύναμη. «Κατ’ αρχάς, βλέποντας τα πράγματά σου συγκεντρωμένα έτσι, συνειδητοποιείς… πόσα έχεις», λέει η Δήμητρα Κίντνερ. Κατόπιν, ξεκινάς να τα αξιολογείς ένα ένα, κάνοντας μέσα σου την ερώτηση «αυτό μου δίνει χαρά;». Αν ναι, το κρατάς, αν όχι, το αφήνεις στην άκρη.


Η Δήμητρα Κίντνερ (www.dimitrakidner.com) μας απελευθερώνει χώρο για όσα πραγματικά αξίζουν.

«Οταν δυσκολευόμαστε να πάρουμε μια απόφαση, αφήνουμε το συγκεκριμένο αντικείμενο για μετά. Βλέπουμε ότι στο τέλος της διαδικασίας είναι πιο εύκολο να πάρεις αποφάσεις». Ιδανικά, τα πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας θα πρέπει να μας δημιουργούν χαρά, να αισθανόμαστε ότι είναι πράγματα που δεν θα αποχωριζόμασταν ποτέ. Τι γίνεται, όμως, όταν πρέπει να αξιολογήσουμε αντικείμενα όπως ένα τηγάνι, το βουρτσάκι της τουαλέτας ή ένα ισοθερμικό μπλουζάκι; «Ακόμα και για αυτά τα πράγματα μπορείς να πεις ότι χαίρεσαι που τα έχεις», λέει η Δήμητρα. «Το μπλουζάκι σε ευχαριστεί γιατί σε κρατάει ζεστό, ένα σφυρί σού δίνει χαρά γιατί με αυτό κρεμάς τις φωτογραφίες αγαπημένων σου προσώπων. Υπάρχει ομορφιά στο καθετί».

Τα αντικείμενα που στο τέλος της διαδικασίας δεν έχουν θέση στο σπίτι δωρίζονται, πάντα με ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που μας παρείχαν έως τότε. «Ακόμα και ένα πουλόβερ που δεν θέλουμε κάτι μας έμαθε, να μην αγοράζουμε π.χ. κάτι μόνο και μόνο γιατί είναι στις εκπτώσεις ή ότι ένα χρώμα τελικά δεν μας πάει. Μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας αυτής είναι να σου μάθει να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις και να είσαι γενικά πιο συνειδητός στις αγορές σου και σε όλες τις αποφάσεις σου. Στο τέλος, ο στόχος είναι το σπίτι να μην είναι πηγή άγχους αλλά καταφύγιο, ένα μέρος που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα». Το decluttering δεν σταματά στο σπίτι. «Το να κρίνεις τι σου αρέσει και τι όχι σταδιακά επεκτείνεται στην ίδια σου τη ζωή. Αρχίζει να γίνεται πιο ξεκάθαρο ποιοι άνθρωποι σου αρέσουν, ποιες καταστάσεις και εμπειρίες σού δίνουν χαρά».

Στο ειδικό σεμινάριο στο Λονδίνο από συμβούλους αλλά και την ίδια τη Μαρί Κόντο, το οποίο η Δήμητρα παρακολούθησε στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησής της ως συμβούλου KonMari, άκουσε δεκάδες τέτοιες ιστορίες. «Ανθρωποι αποφάσισαν να αφήσουν τη δουλειά τους και αγόρασαν ένα εισιτήριο για τον γύρο του κόσμου. Αλλοι άλλαξαν τη ζωή τους χάνοντας πολλά κιλά. Μια κοπέλα που ήταν τραγουδίστρια όπερας μας είπε ότι συνειδητοποίησε μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι… δεν της άρεσε το τραγούδι!».

Η Δήμητρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα πρώτη ανάμεσα σε 100 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Ηδη έχει γίνει η ίδια μέντορας για άλλους υποψηφίους, ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κοινό στην Ελλάδα. Η πρώτη ερώτηση που θέτει: «Ποιο είναι το όραμά σου για τη ζωή και το σπίτι σου;». Τι προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσκολία; Και η ερώτηση που δέχεται πιο συχνά: «Σου λείπουν τα πράγματα που έχεις δώσει;». Η απάντηση είναι «ποτέ». «Αλλά αυτό που σου μαθαίνει η μέθοδος είναι ότι, και να τα αναπολήσεις, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου».

Πηγή: kathimerini.gr