Πιστώσεις 15 δισ. δολαρίων προτείνει η Γαλλία στο Ιράν

218

Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον προκαλούν οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Γαλλίας για τη δημιουργία πιστωτικής γραμμής, ύψους 15 δισ. ευρώ, με εγγύηση μελλοντικά πετρελαϊκά έσοδα του Ιράν και στόχο την τήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έτσι υπονομεύεται η προσπάθεια για άσκηση «ασφυκτικής πίεσης» στην Τεχεράνη.

ΠΑΡΙΣΙ. Συνεχίζονταν και χθες οι συνομιλίες μεταξύ της ιρανικής αντιπροσωπείας και της γαλλικής κυβέρνησης για τη δημιουργία πιστωτικής γραμμής ύψους 15 δισ. ευρώ με εγγύηση μελλοντικά πετρελαϊκά έσοδα του Ιράν και στόχο την τήρηση από μέρους της Τεχεράνης της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

«Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε πιστωτική γραμμή εγγυημένη από τα πετρελαϊκά έσοδα και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο. Ολα αυτά εξαρτώνται από την προθυμία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει τις συναλλαγές αυτές από τις κυρώσεις», είπε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Παρότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του δεν έχουν εκθέσει δημόσια διάσταση στις απόψεις τους, Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στους New York Times, είπαν ότι η γαλλική προσπάθεια, την οποία στηρίζουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπονομεύει τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου για άσκηση «ασφυκτικής πίεσης» στην Τεχεράνη.

Αγνωστο παραμένει επίσης εάν ο Τραμπ θα αποδεχθεί τέτοια πρόταση «διάσωσης» της συνθήκης για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζον Μπόλτον έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε κάθε τέτοια συμφωνία. Ταυτόσημες θέσεις εκφράζει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε τις διαφωνίες του με τη συνθήκη του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, ασκώντας αργότερα πιέσεις στον Τραμπ να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση, ακυρώνοντας την επαχθή –όπως τη χαρακτηρίζει– συμφωνία.

Πηγή: kathimerini.gr