«Ομάδες συλλήψεων» στα ΜΑΤ

439

Σε ενίσχυση των ΜΑΤ με νέο προσωπικό προχωρεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για 220 αστυφύλακες από αστυνομικά τμήματα της Αττικής που μετατίθενται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ). Αξιολογήθηκαν και επελέγησαν από ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ το διάστημα από 20 έως 27 Αυγούστου. Την επιτροπή συγκρότησαν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και οι διοικητές της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης). Η μετακίνηση των 220 αστυφυλάκων στη νέα υπηρεσία θα ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο, μετά την εξέταση των ενστάσεων – προσφυγών που έχουν καταθέσει αρκετοί από αυτούς. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων πριν ενσωματωθούν στις διμοιρίες. Στη ΔΑΕΑ υπηρετούν σήμερα 1.600 άτομα, 500 λιγότερα από την οργανική δύναμη της υπηρεσίας.

Οι διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) ανέρχονται σε 24, οι οποίες όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν συγκροτούνται από 16-18 αστυνομικούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά από 10 ή 11. Οι διμοιρίες της ΥΜΕΤ, αντίστοιχα, ανέρχονται σε 25 και στελεχώνονται από 6 έως 8 άτομα, αντί 12 έως 14 παλαιότερα. Με την ένταξη των 220 αστυφυλάκων στο δυναμικό της υπηρεσίας θα αυξηθεί όχι μόνο ο αριθμός των διμοιριών, αλλά και ο αριθμός των αστυνομικών ανά διμοιρία. Στόχος των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. είναι 3-4 αστυνομικοί από κάθε διμοιρία να μην φέρουν πλήρη εξάρτυση, ώστε να μπορούν να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν όσους συμμετέχουν σε καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ. Η ιδέα για δημιουργία «ομάδων συλλήψεων» αναθερμάνθηκε μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια και τις επιθέσεις με μολότοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στα στενά της περιοχής. Μέχρι πάντως την ενσωμάτωση των 220 αστυφυλάκων στην ΥΑΤ και την ΥΜΕΤ, έχουν δοθεί οδηγίες για αλληλοκάλυψη μεταξύ των διμοιριών, ώστε να εγκλωβιστούν και να συλληφθούν οι κουκουλοφόροι, ενώ στο πλέγμα αστυνόμευσης συμμετέχουν ακόμα άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), της ΔΙ.ΑΣ. και της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

«Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε την τακτική που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αντιεξουσιαστές», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Να ενισχύσουν με προσωπικό και εξοπλισμό τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής κάλεσε την πολιτεία η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, με αφορμή τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. «Ως ένωση, φέροντας βαρύτατη ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους-μέλη μας, ζητούμε από την οργανωμένη πολιτεία να μας θωρακίσει θεσμικά άμεσα, να ενισχύσει με προσωπικό και εξοπλισμό τις υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, ώστε να μπορέσουμε με σοβαρές εργασιακές συνθήκες και επαγγελματισμό να διεκπεραιώσουμε τη δύσκολη αυτή αποστολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.gr