Μέτρα για τις γυναικοκτονίες ετοιμάζει ο Μακρόν

259

ΠΑΡΙΣΙ. Εθνική συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία εγκαινίασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί φέτος από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά είχε δεσμευθεί ότι η συζήτηση θα οδηγούσε στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για το θέμα χθες υπό τον πρωθυπουργό Φιλίπ και με την παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Παιδείας, Στέγασης και Προστασίας των Παιδιών. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Μακρόν είχε επισκεφθεί την υπηρεσία παροχής τηλεφωνικών συμβουλών για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Την εθνική συζήτηση επέκριναν, ωστόσο, φεμινιστικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας την έλλειψη πόρων. «Δίνεται η εντύπωση πληθώρας επικοινωνιακών μέσων και λόγων, που αποκρύπτουν την πλήρη ένδεια μέσων αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών», είπε η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Κλεμαντίν Οτέν.

Φεμινιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε ημέρα κινητοποίησης κατά της ενδοοικογενειακής βίας στις 23 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του γύρου συζητήσεων που θα διεξαχθεί σε όλη τη Γαλλία. «Κάθε τέτοια συζήτηση είναι χρήσιμη και αναγκαία», είπε η Φρανσουάζ Μπριέ, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλληλεγγύης Γυναικών.

Πηγή: kathimerini.gr