Αυτοί ξέμειναν: Ελεύθεροι και… ωραίοι!

195

Μπορεί οι μεταγραφές στα περισσότερα πρωταθλήματα να ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, ωστόσο πάντοτε υπάρχει ένα παράθυρο…ελπίδας ακόμη 10 ημερών για όσους έχουν μείνει ελεύθεροι από την 1η Ιουλίου και αναζητούν τη νέα επαγγελματική τους στέγη.

Ξεκινώντας από την υπεράσπιση της εστίας, το πιο “βαρύ” όνομα είναι αυτό του Μισέλ Φορμ. Ο 35χρονος Ολλανδός, μετά από σημαντική καριέρα στην Αγγλία (συνολικά 102 εμφανίσεις στην Premier League) με τις φανέλες των Σουόνσι και Τότεναμ, έμεινε ελεύθερος από τους Spurs. Ενδιαφέρουσα περίπτωση και αυτή του Άνταμ Μπογκντάν (31 χρόνων) που… όργωσε την Αγγλία και τη Σκοτία για να μείνει εν τέλει ελεύθερος από τη Λίβερπουλ αλλά και του Τζιανλούκα Κούρτσι (34 χρ.) που έλυσε τον Γενάρη τη συνεργασία του με τη σουηδική Χάμαρμπι έχοντας νωρίτερα μεγάλη θητεία στη Serie A, κυρίως με τα χρώματα της Ρόμα.

Για τη θέση του δεξιού μπακ, οι επιλογές είναι αρκετές. Ξεκινώντας από τον 32χρονο Ιγκνάσιο Αμπάτε των σχεδόν 450 επίσημων εμφανίσεων μόνο σε ιταλικούς συλλόγους – και κυρίως τη Μίλαν, της οποίας είναι και “προϊόν” και από την οποία έμεινε ελεύθερος. Μετά από μια τετραετία με τη φανέλα της ΑΕΚ, ομάδα αναζητά και ο επίσης 32χρονος Ροντρίγκο Γκάλο ενώ ξεχωρίζει και ο Ντάνι Σίμπσον (32χρ) που είχε ξεκινήσει από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά από μια πενταετία με Λέστερ αναζητά άλλη ποδοσφαιρική στέγη.

Για το αριστερό άκρο της άμυνας κι εφόσον είναι υγιής, ο 31χρονος Φάμπιο Κοεντράο αποτελεί μια εξέχουσα επιλογή. Μόνο αδιάφορο δεν περνά το όνομα του διεθνή Σουηδού (31χρ) Μάρτιν Όλσον με γεμάτη καριέρα εδώ και μια 12ετία σε Μπλάκμπερν, Νόριτς και Σουόνσι ενώ καλή λύση είναι και ο Κροάτης διεθνής Ιβάν Στρίνιτς (32χρ) με σημαντική καριέρα στο Καμπιονάτο που, όμως, δεν κατάφερε να στεριώσει στο τελευταίο του πέρασμα από τη Μίλαν.

Στα στόπερ ο συναγωνισμός είναι πιο μεγάλος καθώς υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές με αξιόλογο βιογραφικό. Όπως ο 33χρονος Γκαμπριέλ Παλέτα που μετά την καριέρα του σε Αγγλία (Λίβερπουλ) και κυρίως Ιταλία (Πάρμα, Μίλαν, Ατλάντα) δοκίμασε την τύχη του και στην Κίνα, μένοντας πλέον ελεύθερος από την Γιανγκσού. Απαρητήρητος δεν περνάει ούτε ο Γιουνές Καμπούλ (33χρ) με τη σπουδαία θητεία στην Αγγλία (Τότεναμ, Πόρτσμουθ, Σάντερλαντ κι εσχάτως Γουότφορντ, ούτε όμως και ο 34χρονος πια Ρολάντο που μετά από μια τετραετία έμεινε ελεύθερος από τη Μαρσέιγ.

Στα χαφ οι καλές επιλογές, παραδόξως, δεν είναι πολλές. Ξεχωρίζει, ωστόσο η περίπτωση του 32χρονου Ντένις Αόγκο, ο οποίος έφαγε…τα νιάτα του στην Μπουντεσλίγκα, φτάνοντας μέχρι και την εθνική Γερμανίας. Έμεινε, ωστόσο, ελεύθερος από τη Στουτγάρδη και πλέον αναζητεί αλλού το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Οι Φέρνον Ανίτα (30χρ) και Τζακ Ρόντγουλελ είναι δυο επιλογές που “ακούστηκαν” για τον Παναθηναϊκό ενώ δίχως ομάδα έχει μείνει και ο… δικός μας, Αλέξανδρος Τζιόλης. Ο Φρέντι Γκουαρίν (33χρ), με σπουδαία καριέρα σε Γαλλία (Σεντ Ετιέν), Ιταλία (Ίντερ) και Πορτογαλία (Πόρτο) δοκίμασε και αυτός την τύχη του στην Κίνα, ωστόσο έλυσε τη συνεργασία του με τη Σανγκάι Σενχούα και… κυκλοφορεί ελεύθερος όπως και ο 27χρονος διεθνής Ιάπωνας μέσος Γιούκι Κομπαγιάσι, ο οποίος αποδεσμεύτηκε από την ολλανδική Χέρενφεν έπεται από τρία χρόνια “γεμάτης” παρουσίας.

Τα γαλλικά κλειδιά είναι τα καλύτερα, ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι περιπτώσεις των επιτελικών χαφ Χατέμ Μπεν Αρφά και Γιοάν Γκουρκίφ είναι μάλλον… προβληματικές. Ο πρώτος, στα 32 του και μετά τις εξωαγωνιστικές περιπέτειες, έμεινε πια ελεύθερος από τη Ρεν ενώ ο δεύτερος, στα 33 του και μετά από αρκετά προβλήματα τραυματισμών, έλυσε τη συνεργασία του με την Ντιζόν. Ως μεγάλο ταλέντο στα νιάτα του είχε ξεκινήσει ο Λιούις Χόλτμπι, έχοντας μάλιστα κάνει ντεμπούτο στην εθνική Γερμανίας πριν από 9 χρόνια, ωστόσο μετά το πέρασμά του από Premier League και Γερμανία, έμεινε πια ελεύθερος από το Αμβούργο στα 28 του.

Για το δεξί άκρο της επίθεσης, το πιο “τρανταχτό” όνομα είναι αυτό του Μαρκέλ Σουσαέτα. Στα 31 του, γέννημα-θρέμμα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Σουσαέτα έμεινε ελεύθερος από τους Βάσκους έχοντας στο κοντέρ του καταγράψει συνολικά 511 συμμετοχές! “Παράξενη” περίπτωση είναι αυτή του Λαζάρ Μάρκοβιτς, με τον 25χρονο Σέρβο να “εξατμίζει” το ταλέντο του, χάνοντας τις σπουδαίες ευκαιρίες που του έδωσαν Μπενφίκα, Λίβερπουλ, Άντερλεχτ αλλά και Φούλαμ. Νέα ποδοσφαιρική στέγη, μετά τη λύση της συνεργασίας του με την Σίβασπορ, αναζητά και ο 29χρονος Ρουμάνος διεθνής Γκάμπριελ Τόρζε που στο παρελθόν απασχόλησε και ελληνικούς συλλόγους.

Έχοντας αγωνιστεί με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας αλλά και την εθνική ανδρών του Μάλι, ο 31χρονος Μπακαρί Σακό έμεινε ελεύθερος από την Κρίσταλ Πάλας ενώ νωρίτερα είχε περάσει και από τις Γουλβς και Γουέστ Μπρομ στην Αγγλία. Ο Ουσάμα Ασαϊντί, στα 31 του κι αυτός πλέον, είχε πάει στη Λίβερπουλ το το 2012 ως μεγάλο ταλέντο από τη Χέρενφεν. Δεν… έπιασε ενώ προ ημερών έλυσε τη συνεργασία του με την Τβέντε, έπειτα από το πέρασμά του από την Αλ Αχλί. Γεμάτη θητεία στα γήπεδα της Γερμανίας έχει και ο 32χρονος Ίβο Ιλίσεβιτς, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Νυρεμβέργη κι ενώ έχει, επίσης, αγωνιστεί σε Ρωσία και Καζακστάν.

Μέσα στην περιοχή, υπάρχουν αρκετές λύσεις για να… φορτώνουν με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Ο μεγάλος άτυχος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, Τζουζέπε Ρόσι, έμεινε ελεύθερος από την Τζένοα στα 32 του, αλλά η παρουσία του σε Ιταλία (62 εμφανίσεις και 16 γκολ στη Serie A) και Ισπανία (170 εμφανίσεις και 64 γκολ στη La Liga) αν μη τι άλλο αποτελούν εγγύηση για την ποιότητά του. Με 52 συμμετοχές με την εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού και 15 γκολ στο διάστημα αυτό, ο Βίλφριντ Μπονί αναζητά τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, έχοντας λύσει τη συνεργασία του με τη Σουόνσι. Κοντά 33 εκατομμύρια είχε δώσει πριν πέντε χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι για να αποκτήσει τον 30χρονο που μέτρησε 115 συμμετοχές και 36 γκολ στην Premier League… “Βρετανο-θρεμμένος” και ο Ρος ΜακΚόρμακ που πραγματικά “έσκισε” τα δίχτυα στην Championship (333 συμμετοχές και 120 γκολ), ωστόσο πλέον είναι δίχως ομάδα αφού χώρισαν οι δρόμοι του με την Άστον Βίλα.

Πηγή: onsports.gr