Το ιρανικό τάνκερ έσβησε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας

206

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, με φορτίο 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, φαίνεται να έχει κλείσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Συρίας, αναζωπυρώνοντας υποψίες πως προορισμός του πετρελαίου που μεταφέρει είναι η Συρία.

Όπως δείχνουν σήμερα τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, το δεξαμενόπλοιο έστειλε το τελευταίο του σήμα δίνοντας τη θέση του ανάμεσα στην Κύπρο και στη Συρία πλέοντας προς βορρά στις 15:53 ώρα Γκρίνουιτς (18:53 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας. 

Ωστόσο ναυτιλιακές πηγές δηλώνουν πως το δεξαμενόπλοιο είναι πιθανό να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια μεταφορά από πλοίο σε πλοίο με ένα άλλο σκάφος για ένας μέρος του φορτίου του μετά τη δήλωση του Ιράν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την πώληση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει πως, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσιγκτον, το Adrian Darya 1 έχει προορισμό το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του τάνκερ. 

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε την Παρασκευή το δεξαμενόπλοιο στον «μαύρο κατάλογό» της και έχει προειδοποιήσει ότι όποια χώρα παράσχει βοήθεια στο πλοίο θα θεωρηθεί ότι παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ειδικότερα στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν από την πλευρά του δεν έχει διευκρινίσει το λιμάνι κατάπλου του δεξαμενόπλοιου, λέγοντας απλώς πως το πετρέλαιο έχει πωληθεί.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέφερε ότι το τάνκερ κατευθύνεται στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, αφού άλλαξε προορισμό επανειλημμένα, ωστόσο η Βηρυτός διαβεβαίωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση ούτε αίτημα ελλιμενισμού του δεξαμενόπλοιου.

Η Άγκυρα έθιξε το ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια μεταφοράς του φορτίου σε άλλο πλοίο στη θάλασσα μόλις πλησιάσει τις λιβανέζικες ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, skai.gr

Πηγή: kathimerini.gr