«Οσμή σκανδάλου» στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας ΑΕ

276

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε βρέθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι πέντε συλλογικοτήτων και φορέων της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αιφνίδια πρόθεση του Διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΕ ΑΕ να παραχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία VENILIA INVESTMENTS χώρο 6 στρεμμάτων εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα που βρίσκεται στη θέση Βλύχα στο πρώην διαλυτήριο ΣΑΒΒΑ προκειμένου η ιδιωτική εταιρεία να προβαίνει στην ανέλκυση, καθέλκυση και διαχείμανση σκαφών(!)

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ελευσίνας ζήτησαν να παραβρεθούν στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού υποβάλλοντας μάλιστα και αίτημα παράστασης αλλά με παρέμβαση του Διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του ΟΛΕ ΑΕ, Χαράλαμπου Γαργαρέτα, το δίκαιο αίτημα τους απορρίφθηκε και δεν έγινε δεκτό αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η φίμωση των εκπροσώπων  έγινε ώστε να μην ενημερωθούν τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου ότι η παραχώρηση αυτή εκτός από εχθρική προς την πόλη θα ήταν και παράνομη.

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλογικοτήτων της Ελευσίνας στις 2/9/2019 είχαν αποστείλαν προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη καθώς και προς τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου επιστολή προκειμένου αφενός να ενημερώσουν και αφετέρου να αποτρέψουν την παράνομη και εχθρική για την πόλη, παραχώρηση του ΟΛΕ ΑΕ προς την ιδιωτική εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος με πρόσχημα ότι «υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι» – ανακαλύφθηκαν από χθες μέχρι σήμερα …- για το πρώην διαλυτήριο του Σάββα στην Βλύχα, το Δ.Σ του ΟΛΕ ανέβαλε την λήψη απόφασης για την παραχώρηση!

Η παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων Καρποδίνη Τάκη (Ενεργή Συμπολιτεία), Αλεξανδρόπουλου Αντώνη (Λαϊκή Συσπείρωση) και των εκπροσώπων των φορέων Καββαδία Μελέτη και Λάσκου Μαρίας (Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας), Λιάσκου Γιώργου (Παραλιακό Μέτωπο) και Χρηστάκη Χρήστου (Ecoeleusis) υποδήλωνε την αποφασιστικότητά των φορέων, οποτεδήποτε χρειαστεί, για την προάσπιση των συμφερόντων της πόλης στο παράκτιο μέτωπό της.

Στην επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη καθώς και προς τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου οι συλλογικότητες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι κάθε άλλη σκέψη πέρα από την προστασία και εξυγίανση του παράκτιου μετώπου πρέπει να εγκαταλειφθεί.

«Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό το καθεστώς ανομίας που για δεκαετίες έχει επικρατήσει στον πολύπαθο όρμο της Βλύχας, ακριβώς στο δυτικό όριο του παράκτιου μετώπου της πόλης της Ελευσίνας.

Τον Οκτώβριο του 2018 σκηνοθετήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους (με την παρουσία της ΕΡΤ) η υποτιθέμενη ανέλκυση 3 ναυαγίων! Για ανάσυρση στην στεριά επρόκειτο για 2 ημιβυθισμένων πάνω στην ακτογραμμή πλοιαρίων και ενός μικρού πλεούμενου! Έκτοτε «κοσμούν» τον χώρο έμπροσθεν του πρώην διαλυτηρίου και είναι άγνωστο πότε θα απομακρυνθούν.
Είναι προφανές ότι προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η εισαγωγή από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΕ στην αυριανή Ημερήσια Διάταξη του Δ.Σ του Οργανισμού του 21ου θέματος με τίτλο « Λήψη απόφασης επί αιτήσεως της εταιρείας VENILIA INVESTMENTS Μονοπρόσωπη ΙΚΕ για παραχώρηση απλής χρήσης χώρου στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ελευσίνας στην περιοχή Βλύχα (Πρώην Ναυπηγείο Σάββα) για ανέλκυση – καθέλκυση και διαχείμανση σκαφών»! 
Αφήνουμε στην κρίση σας την χρονική στιγμή που επιχειρείται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση και σας ζητούμε να διαμεσολαβήσετε για την άμεση απόσυρση του θέματος.

Εννοείται, ότι η έναρξη διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης για την τύχη του παράκτιου μετώπου της Ελευσίνας δεν μπορεί να παραπέμπεται εσαεί στις ελληνικές καλένδες».

Για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε από τους φορείς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

«Ο Όρμος της Βλύχας αποτελεί ζωτικό χώρο του παράκτιου μετώπου της πόλης. Χρήζει εξυγίανσης από τις περιβαλλοντικές ζημιές που έχει υποστεί κατά το παρελθόν καθώς και εφαρμογή σχεδιασμών ανάπλασης. Ενώ θα πρέπει να παραχωρηθεί στον δήμο για τον σκοπό αυτό. Κάθε άλλη σκέψη πρέπει να εγκαταλειφθεί» Επεσήμαναν στο zouglaεκπρόσωποι των συλλογικοτήτων.

Επισημαίνουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει παρουσία μέσω εκπροσώπου στα ΔΣ του ΟΛΕ ΑΕ όμως κάθε φορά που τυχαίνουν θέματα παραχωρήσεων το αρμόδιο μέλος «απουσιάζει» από την λήψη των σχετικών αποφάσεων….

Πηγή: zougla.gr