Νέος γύρος επεισοδίων στα Εξάρχεια

219

Νέος γύρος έντασης σημειώθηκε στα Εξάρχεια τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της εκκένωσης καταλήψεων από την αστυνομία. Το πιο σοβαρό συμβάν καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Εμμανουήλ Μπενάκη.

Οι αστυνομικοί είχαν σταματήσει σε αυτό το σημείο στις 2.20 π.μ. για να ελέγξουν τον οδηγό μιας μοτοσυκλέτας. Τότε περίπου δέκα άτομα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Αφαίρεσαν από τον ένα το κράνος, πήραν τα κλειδιά μιας υπηρεσιακής μηχανής και έσπασαν τον φάρο της άλλης. Χρειάστηκε να επέμβει διμοιρία των ΜΑΤ που περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή για να απεγκλωβίσει τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πέντε ύποπτοι προσήχθησαν αλλά στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι καθώς δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να τους συνδέει με το συμβάν.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό επεισόδιο στην περιοχή των Εξαρχείων το Σαββατοκύριακο. Αγνωστοι πραγματοποίησαν επιθέσεις με μολότοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται σταθμευμένη στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στις 11.40, 00.40 και 2.40 το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα κύματα των επιθέσεων κράτησαν τουλάχιστον από μισή ώρα το καθένα χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Σε προσαγωγές δύο υπόπτων προχώρησαν οι αστυνομικοί, τους οποίους τελικά άφησαν ελεύθερους λίγη ώρα αργότερα, ενώ πραγματοποίησαν και μία σύλληψη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 26 Αυγούστου, με το πρώτο φως της ημέρας αστυνομικοί της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας καθώς και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης συμμετείχαν στην εκκένωση τεσσάρων κτιρίων που ήταν υπό κατάληψη στις οδούς Σπύρου Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Ασημάκη Φωτήλα, κάποια εκ των οποίων φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Εντοπίστηκαν στα δύο από τα τέσσερα κτίρια 143 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 35 ανήλικοι. Εννέα άτομα δεν είχαν κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο στην κατοχή τους και τέθηκαν υπό καθεστώς απέλασης.

Εκτοτε σημειώνονται επεισόδια στην περιοχή με κύριο στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις που φυλάσσουν τις πρώην καταλήψεις. Η πιο τεταμένη νύχτα ήταν εκείνη της 30ής Αυγούστου όταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έγινε ρίψη 80 βομβών μολότοφ από κουκουλοφόρους. Καταγγέλθηκε ότι ένα άτομο χτυπήθηκε με κλομπ και τραυματίστηκε στο κεφάλι εκείνη τη νύχτα, ενώ έγινε χρήση δακρυγόνου εντός του κατειλημμένου κτιρίου «Βοξ».

Πηγή: kathimerini.gr