Μετωπική Μπόρις Τζόνσον – Βουλής

218

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παράτασης του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε χθεσινό διάγγελμά του, εν μέσω σεναρίων ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ανταρσίας του Κοινοβουλίου.

«Δεν θα ζητήσω, υπό οιεσδήποτε συνθήκες, παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου». Αυτή ήταν η απάντηση του Μπόρις Τζόνσον στην κατάθεση, από μέρους της αντιπολίτευσης, πρότασης νόμου η οποία, εάν ψηφιστεί, θα τον υποχρεώσει να ζητήσει παράταση της εξόδου από την Ε.Ε., εφόσον δεν έχει υπάρξει έως τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στο σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον κατηγόρησε τους «αντάρτες» του κόμματός του ότι ταυτίζονται με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και «κόβουν τα πόδια της κυβέρνησης» στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες. Αν και βεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, η τοποθέτησή του είχε έντονα προεκλογικό χρώμα.

Οπως αποκάλυψε ο Εργατικός βουλευτής Χίλαρι Μπεν, η πρόταση που φιλοδοξεί να κλείσει τον δρόμο προς ένα άτακτο Brexit θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη, πρώτη ημέρα συνεδριάσεων της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές. Το χρονικό περιθώριο είναι περιορισμένο, καθώς η Βουλή θα αναστείλει και πάλι τις εργασίες της γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, δυνάμει της αμφιλεγόμενης απόφασης του πρωθυπουργού. Επίμονες φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώθηκαν από ανώνυμη κυβερνητική πηγή έφεραν τον Τζόνσον αποφασισμένο να κηρύξει πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου εάν περάσει το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και η επικεφαλής των Σκωτσέζων εθνικιστών Νίκολα Στέρτζον καλωσόρισαν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του Τόνι Μπλερ. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κίνηση Τζόνσον «elephant trap» (χονδροειδή παγίδα), την οποία οποιοσδήποτε με στοιχειώδη διορατικότητα οφείλει να αποφύγει. Στη διάρκεια ομιλίας του, ο Μπλερ εκτίμησε ότι, αν και η πλειοψηφία των Βρετανών αντιτάσσεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, στις εκλογές δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία ο Τζόνσον, «γιατί ορισμένοι φοβούνται περισσότερο μια πρωθυπουργία του Κόρμπιν».

Επιμένουν οι «αντάρτες»

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι όσοι Συντηρητικοί βουλευτές συμπράξουν με την αντιπολίτευση, θα αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, οι «αντάρτες», με επικεφαλής τους Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ, υπουργούς στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, επιμένουν στις θέσεις τους. Μέσα σε όλα αυτά, ο Τζόνσον και η σύντροφός του Κάρι Σάιμοντς βρήκαν τον χρόνο να υιοθετήσουν ένα κουτάβι που είχε εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του. Ο συμπαθέστατος Ντίλιν εκπαιδεύτηκε για να συγκατοικήσει χωρίς προβλήματα με τον Λάρι, τον θρυλικό γάτο της Ντάουνινγκ Στριτ, που έχει γνωρίσει στα 12 χρόνια της ζωής του τρεις πρωθυπουργούς – ενώ δεν αποκλείεται να γνωρίσει και τέταρτο.

Πηγή: kathimerini.gr