«Εθαψαν» κτίριο σε βουνά από μπάζα

241

Σε χωματερή είχε μετατρέψει τον χώρο εγκαταλειμμένου θεραπευτηρίου στο Χαϊδάρι εταιρεία που διαχειρίζεται μπάζα και υλικά εκσκαφών. Η αστυνομία παρακολούθησε και συνέλαβε επ’ αυτοφόρω τέσσερα άτομα, ενώ ακολούθησε αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι κατέγραψαν βουνά μπάζων που φθάνουν σε ύψος τα έξι μέτρα.

Η αστυνομία ξεκίνησε να παρακολουθεί τον χώρο –ο οποίος, σημειωτέον, είναι περιφραγμένος– ύστερα από αναφορές και καταγγελίες για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Οπως προέκυψε, φορτηγά εισέρχονταν στον χώρο, κυρίως το βράδυ, και άδειαζαν μπάζα που φόρτωναν από τεχνικές εταιρείες ή εταιρείες διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Οι οδηγοί των φορτηγών, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν διαφορετικά δρομολόγια και ασυρμάτους επικοινωνίας, ενώ είχαν «τσιλιαδόρους» στην είσοδο. Τελικώς, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 6.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τέσσερα άτομα (τρεις Ελληνες και έναν αλλοδαπό) οδηγούς φορτηγών. Στη συνέχεια, ζητήθηκε η συνδρομή των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον χώρο και κατέγραψαν την κατάσταση που επικρατούσε.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, το κτίριο του εγκαταλειμμένου θεραπευτηρίου είχε κυριολεκτικά θαφτεί από τα μπάζα, οι σωροί των οποίων έφθαναν σε ύψος έως και έξι μέτρα. Οι επιθεωρητές υπολογίζουν ότι οι ποσότητες που πρέπει να απομακρυνθούν ξεπερνούν τα 9.000 κυβικά μέτρα – μάλιστα, πρέπει να τύχουν ειδικής διαχείρισης, καθώς περιλαμβάνουν όχι μόνο μπάζα, αλλά και άλλα σκουπίδια, που φαίνεται να έχουν προκύψει από κατασκευαστικές εργασίες ή κατεδαφίσεις (και έπρεπε κανονικά να οδηγηθούν σε κάποιο από τα αδειοδοτημένα για αυτόν τον σκοπό συστήματα). Μάλιστα, από την έρευνα προέκυψε ότι η ίδια εταιρεία είχε στο πρόσφατο παρελθόν εντοπιστεί να προβαίνει σε ανάλογες δραστηριότητες στη Θήβα.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Τον Αύγουστο εντοπίστηκε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ύστερα από καταγγελία του Δήμου Αθηναίων, μια μικρή χωματερή στον χώρο κέντρου διαλογής και ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ), στον Ασπρόπυργο. Το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ δεχόταν προς διαλογή τον μπλε κάδο από τον Δήμο Αθηναίων και έθαβε με χώμα τα σκουπίδια στις εγκαταστάσεις του. Οι υποθέσεις που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, καθώς και τις πρακτικές που ακολουθεί μέρος του «κλάδου».

Πηγή: kathimerini.gr