Έφηβος στη Βρετανία τυφλώθηκε επειδή έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες

206

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές για τον οργανισμό επιπτώσεις της της ανθυγιεινής διατροφής κρούουν οι ειδικοί μετά την δημοσίευση απίστευτου περιστατικού από το BBC με έναν 17χρονο, ο οποίος τυφλώθηκε επειδή ακολουθούσε μια διατροφή βασισμένη σε πατάτες τηγανιτές και τσιπς.

Από τότε που τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ο έφηβος τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανιτές πατάτες, τσιπς, λευκό ψωμί και κάποιες φορές μια φέτα ζαμπόν ή ένα λουκάνικο. Από τις ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, φάνηκε ότι έχει σοβαρή αβιταμίνωση και οργανικές βλάβες εξαιτίας του υποσιτισμού.

Ο έφηβος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είχε επισκεφθεί τον γενικό γιατρό του σε ηλικία 14 ετών επειδή αισθανόταν κόπωση και δεν ένιωθε καλά. Τότε είχε διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης B12 και του είχαν χορηγηθεί συμπληρώματα, τα οποία ωστόσο δεν πήρε ενώ δεν άλλαξε και διατροφικές συνήθειες.

Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ με σταδιακή απώλεια της όρασής του, αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Τελικά, η όραση του αγοριού επιδεινώθηκε τόσο, μέχρι που τυφλώθηκε.«Είχε τυφλά σημεία ακριβώς στο κέντρο της όρασής του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και πολύ δύσκολα μπορεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα», εξηγεί η δρ. Ντενίζ Ατάν, η οποία τον εξέτασε στην κλινική. «Μπορεί ωστόσονα περπατάει μόνος του, γιατί έχει περιφερειακή όραση».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η καθημερινή διατροφή του 17χρονου συνίστατο ουσιαστικά σε μια μερίδα πατάτες τηγανητές, ενώ ως σνακ κατανάλωνε τσιπς και κάποιες φορές φέτες λευκού ψωμιού και σπανιότερα φέτες ζαμπόν και καθόλου φρούτα και λαχανικά. Ο ίδιος το απέδωσε στην αποστροφή του σε συγκεκριμένες υφές τροφίμων, τις οποίες δεν μπορούσε να ανεχτεί και επομένως οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια ήταν τα μοναδικά είδη τροφίμων που επιθυμούσε και που αισθανόταν ότι μπορεί να φάει.

Η δρ. Ατάν και οι συνεργάτες της επανέλεγξαν τα επίπεδα βιταμινών του και διαπίστωσαν ότι είχε χαμηλά επίπεδα B12, αλλά χαμηλά επίπεδα και σε άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα -χαλκό, σελήνιο και βιταμίνη D.

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια – η πάθηση την οποία ανέπτυξε ο 17χρονος – είναι ιάσιμη, αν διαγνωστεί εγκαίρως. Αν όμως ο ασθενής παραμείνει επί μακρόν χωρίς θεραπεία οι νευρικές ίνες στο οπτικό νεύρο καταστρέφονται και η βλάβη γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.

Η δρ. Ατάν λέει ότι τέτοιες περιπτώσεις ευτυχώς είναι σπάνιες, αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή και να ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού.

Σημειώνει επίσης ότι οι ταμπλέτες πολυβιταμινών μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά, αλλά όχι να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή και τονίζει ότι οι vegans αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα όρασης οφειλόμενα σε έλλειψη B12, αν δεν αντικαταστήσουν στην διατροφή τους αυτά που στερούνται με τη μη κατανάλωση κρέατος.

«Οι νιφάδες διατροφικής μαγιάς είναι ένας τρόπος να προσθέσει κάποιος στην διατροφή του B12» σύμφωνα με την ίδια. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr