Τραγωδία στον Αλμυρό: Θρήνος, αναπάντητα ερωτήματα και καταγγελίες για το φονικό λούνα παρκ

219

Βουβός πόνος κι αναπάντητα ερωτήματα κυριαρχούν για τις συνθήκες και τους υπαίτιους της τραγωδίας στο λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλο, όπου μια 13χρονη εκτοξεύτηκε από παιχνίδι και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Οι αρχές αναζητούν τις αιτίες αλλά και τους υπαίτιους της τραγωδίας μέσα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αλλά και τις δηλώσεις των ειδικών σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας και τους κανόνες ασφάλειας στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης για παιδιά.

Φως στα κενά στις παραλείψεις αλλά και στον τρόπο λειτουργίας όλων αυτών των παιχνιδιών που αναπτύσσουν μάλιστα μεγάλες ταχύτητες ρίχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται διαρκώς.

Οι αρμόδιοι του δήμου διατείνονται ότι ο φάκελος της επιχείρησης ήταν άρτιος, ωστόσο είναι άξιο απορίας πώς το αντίγραφο ποινικού μητρώου της ιδιοκτήτριας ήταν λευκό, ενώ είχε εναντίον της καταδικαστική απόφαση για άλλο ατύχημα που προκλήθηκε στο ίδιο περιστρεφόμενο παιχνίδι, πριν από 10 χρόνια στη Χαλκίδα, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένα 9χρονο κοριτσάκι.

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένοι είναι οι γονείς της μαθήτριας, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πάρει απαντήσεις για το πώς το παιχνίδι για το παιδί τους μετατράπηκε σε θρήνο. Στο μεταξύ, οι Αρχές αναζητούν τον χειριστή του μηχανήματος ο οποίος μετά το τραγικό συμβάν εξαφανίστηκε και η κατάθεση που οποίου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της 73χρονης ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, ο οποίος μίλησε στο in.gr, δηλώνει πως συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής και μάλιστα τον προέτρεψε να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να καταθέσει. «Δεν ήθελε να έρθει. Ηταν τρομοκρατημένος και φοβόταν μήπως οι συγγενείς του παιδιού του επιτεθούν».

«Διαφορετικός αλλά πολύπειρος ο χειριστής»

Παράλληλα, έκανε λόγο για έναν πολύπειρο χειριστή, ο οποίος γνώριζε άριστα τον χειρισμό όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού των ψυχαγωγικών μηχανημάτων.

«Οι εργαζόμενοι είναι χειριστές όλων των μηχανημάτων, είναι πολύπειροι. Ο συγκεκριμένος, ο οποίος χειριζόταν το μηχάνημα το μοιραίο βράδυ, ήταν υπάλληλος εδώ και επτά χρόνια. Αρα, το να πούμε ότι ήταν αναπληρωματικός ή εφεδρικός είναι τουλάχιστον ατυχές. Δεν τίθεται ζήτημα απειρίας ή φταιξίματος του χειριστή» επισημαίνει ο κ. Χρήστος Νάστος, ωστόσο παραδέχεται πως ο χειριστής δεν ήταν ο ίδιος που είχε την εποπτεία του μηχανήματος τις προηγούμενες ημέρες.

«Αυτός που χειριζόταν το συγκεκριμένο μηχάνημα έπρεπε να είναι στην Αγιά όπου ξεκινά εκεί η εμποροπανήγυρη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις επικρίσεις περί μη εξειδίκευσης του προσωπικού του λούνα παρκ, ο κ. Νάστος σημειώνει πως «δεν προβλέπεται από το νόμο ο εκάστοτε χειριστής να φέρει επιπροσθέτως κάποια ειδική άδεια», προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι όλων των μηχανημάτων παρακολουθούσαν ειδικά σεμινάρια από μηχανολόγο και χαρακτηρίζοντας «άριστη την κατάσταση του παιχνιδιού».

Την Τρίτη το «τελευταίο αντίο»

Η κηδεία της 13χρονης αναμένεται να γίνει αύριο, Τρίτη, αφού γίνει πρώτα νεκροψία-νεκροτομή στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, ο πόνος της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων της 13χρονης μαθήτριας που θα πήγαινε φέτος στη Β’λυκείου, είναι απερίγραπτος.

«Καλό ταξίδι αγαπημένη μου ξαδερφούλα! τα λόγια είναι φτωχά. Καλό παράδεισο αστέρι μου» είναι τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα στο Facebook.

Σταθερή η κατάσταση του πατέρα

Στη Στεφανιαία Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύεται ο πατέρας της 13χρονης, οδηγός φορτηγού σε τυροκομική μονάδα της περιοχής, ο οποίος εξαιτίας του σοκ που υπέστη και προβλήματος που ήδη αντιμετώπιζε με την καρδιά του, υπέστη έμφραγμα. Η κατάστασή του πάντως, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς οι εξετάσεις του δεν έδειξαν κάτι το ανησυχητικό.

Παρόμοιο περιστατικό το 2009

Παρόμοιο περιστατικό με 9χρονο κορίτσι, το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά όταν επέβαινε σε ίδιο παιχνίδι, είχε συμβεί πριν δέκα χρόνια στη Χαλκίδα. Η μητέρα του κοριτσιού μίλησε στο One Channel για την τραγική εμπειρία της.

Το 2009, η 9χρονη είχε ανέβει στο ίδιο παιχνίδι και καθόταν μάλιστα στην ίδια θέση με την 13χρονη, όταν το παιχνίδι αυτό άρχισε να ανεβάσει ταχύτητα με αποτέλεσμα το κορίτσι να γλιστρήσει και να εκσφενδονιστεί από το κάθισμα. Αποτέλεσμα ήταν το παιδί να πάθει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικες κακώσεις, πνευμοθώρακα, εσωτερική αιμορραγία ρήξη σπλήνας, ενώ για μερικές μέρες βρισκόταν σε κώμα.

Η μητέρα του κοριτσιού – που σώθηκε από θαύμα πλέον έχει κλείσει τα 19 του χρόνια – καταγγέλλει ότι για το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν υπήρχε τιμολόγιο αγοράς.

«Είμαι μία μάνα που έχει χάσει μια κόρη 32 ετών» λέει η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ στον Αλμυρό

Συγκλονισμένη από την τραγωδία δηλώνει η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ στον Αλμυρό. Επαναλαμβάνει και αυτή, όπως και ο δικηγόρος της, ότι δεν έχει ευθύνη.

«Είμαι μία μάνα που έχει χάσει μία κόρη 32 ετών. Συμπαραστέκομαι με όλη μου την ψυχή, με όλο το ήθος, δίπλα στους ανθρώπους που έχασαν το παιδί τους. Εάν τώρα μπροστά σε μία ψυχή που χάθηκε, θα εξετάσουμε φταίει η Π. ή δεν φταίει; Μην σπιλώνουμε τη ψυχή του παιδιού. Θα έρθει η ώρα η κατάλληλη, που θα πρέπει είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε να αποδείξουμε την ενοχή μας ή την αθώωσή μας. Ας σεβαστούμε το πένθος των ανθρώπων» είπε η 73χρονη ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ μιλώντας στο STAR.

«Το πιστεύω από τα βάθη της ψυχής μου. Είμαι μάνα, μου σκότωσαν μία κόρη 32 ετών. Οι εγκληματίες είναι έξω… Είναι δυνατόν εγώ να γίνω εγκληματίας; Ποτέ. Βάλτε δέκα χέρια στο Ευαγγέλιο» κατέληξε.

Πηγή: in.gr