Τραγωδία στο Μαλί: 15 νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας

368

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ζωντανοί 26 άνθρωποι

Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή στο Μπαμακό όταν κατέρρευσε κατοικημένο κτίριο η ανέγερση του οποίου συνεχιζόταν, ενώ από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ζωντανοί 26 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας του Μαλί.

Ο τρίτος και τελευταίος όροφος της πολυκατοικίας υπό κατασκευή υποχώρησε περί τις 04:00 τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, πέφτοντας πάνω στα άλλα δύο επίπεδά του, ήδη κατοικημένα, και το κτίριο «κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα», ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο κτίριο διήρκεσε όλη την ημέρα και ο απολογισμός της δεν έπαυε να γίνεται ολοένα πιο βαρύς. Περί τις 20:00 τοπική ώρα [23:00 ώρα Ελλάδας] ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν ανασυρθεί από τα συντρίμμια είχε φθάσει τους 41, εκ των οποίων δεκαπέντε ήταν ήδη νεκροί, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Διενεργείται έρευνα από το αστυνομικό τμήμα του 6ου διαμερίσματος [του Μπαμακό] σε βάρος του ιδιοκτήτη» του ακινήτου, διαβεβαίωσε η ίδια πηγή.

«Χάρη στην αποφασιστικότητα των στελεχών των υπηρεσιών διάσωσης, ένα κοριτσάκι περίπου 4 ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια», όπως και μια γυναίκα, περιέγραφε το υπουργείο νωρίτερα χθες.

Οι υπουργοί Δημόσιας Ασφάλειας, Αστικής Ανάπτυξης, Κοινωνιής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας πήγαν επιτόπου για να «στηρίξουν τις οικογένειες που θρηνούν και να ενθαρρύνουν τα στελέχη των σωστικών συνεργείων», ανέφερε η ίδια πηγή.

Μέσω Twitter ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μαμαντού Ισμαϊλά Κονατέ, κατήγγειλε τη «διαφθορά» στο Μαλί, χώρα όπου κατ’ αυτόν «κόσμος πεθαίνει» διότι νοσοκομεία «στερούνται» τα στοιχειώδη για να προσφέρουν περίθαλψη, γίνονται τροχαία που οφείλονται «στην κατάσταση στο οδικό δίκτυο», ή ακόμη επειδή κτίρια υπό κατασκευή «καταρρέουν» ενώ οι εργολάβοι τους «πλουτίζουν με απάτη».

Οι καταρρεύσεις κτιρίων είναι συχνές στο Μαλί, όπου πολλά κτίρια οικοδομούνται ή επεκτείνονται αυθαίρετα.

Πηγη:protothema.gr