Προσφυγικό: Στο Κιλκίς 1.000 πρόσφυγες από τη Μόρια – «Πνίγεται» η περιοχή, αντιδράσεις κατοίκων

193

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα από τη Μόρια σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Ομως, φαίνεται ότι η μεταφορά γίνεται υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, όταν και η Τουρκία άφησε ανοικτές τις πύλες, εκβιάζοντας έτσι την Ευρώπη.

Με τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου να είναι «πνιγμένα» από πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση να μην μπορεί να ελεγχθεί, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα των πρώτων 1.500 κι ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ωστόσο, με τις δομές που ήδη υπάρχουν να είναι γεμάτες, εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρεται από τα νησιά σε άλλες περιοχές. Ειδικά από τη στιγμή που έρχεται χειμώνας και είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα σε σκηνές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, και μάλιστα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπου το θερμόμετρο κατεβαίνει πολύ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις κατοίκων στο Κιλκίς όπου υπάρχουν ήδη 1.000 φιλοξενούμενοι και θα προστεθούν άλλοι τόσοι.

Η μεταφορά ξεκίνησε με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Αναχώρηση προσφύγων μεταναστών από την Λέσβο. Φωτογραφία: Eurokinissi- Ηλίας Μάρκου

Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Στις 4:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η διαδικασία

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, περίπου στις 12:00, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.

Αυτός είναι ο χώρος  στο Κιλκίς που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μόρια

Πρόκειται για έναν καταυλισμό που στήθηκε από το 2016 και έχει χωρητικότητα 800 περίπου ατόμων ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα.

Ο χώρος στο Κιλκίς που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μόρια. Φωτογραφίες: maxitis.gr

Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού, ήδη προβαίνουν στις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο με κάποιες επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη.

Επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη στο καμπ.

Παράλληλα έχει γίνει εγκατάσταση και για την υδροδότηση του καταυλισμού.

Δυσαρέσκεια από τον νέο δήμαρχο Κώστα Σιωνίδη

Την έντονη αντίθεσή τους στη μεταφορά και άλλων 1.000 προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας, όπου ήδη διαβιούν περίπου άλλοι τόσοι, εξέφρασαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Παιονίας, ο νέος δήμαρχος, Κώστας Σιωνίδης, και ο πρώην και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γκουντενούδης.

Προβληματισμένοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, αρκετοί κάτοικοι του Κιλκίς δηλώνουν προβληματισμένοι, καθώς δεν γνωρίζουν κατά πόσο είναι αρκετά εξοπλισμένος ο χώρος όπου θα εγκατασταθούν οι 1.500 πρόσφυγες στο Κιλκίς, καθώς και αν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτούς. H υδροδότηση καθώς και η διαχείριση των απορριμάτων είναι μερικά ακόμη θέματα που φαίνεται να τους απασχολούν.

125 νέες αφίξεις στη Λέσβο

Κι ενώ γίνεται προσπάθεια να «αδειάσουν» τα νησιά, οι αφίξεις συνεχίζονται: Χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα.

Αντίθετος στη μεταφορά των προσφύγων στο Κιλκίς είναι ο δήμαρχος.

Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Σε εγρήγορση το λιμενικό

Παράλληλα συνεχίζεται η διαρκής εγρήγορση στους λιμενικούς σε θάλασσα και στεριά.

Το βράδυ της Κυριακής άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο νέος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου έχει καλέσει σε σύσκεψη τους δημάρχους των νησιών για το μεταναστευτικό.

Πηγή: in.gr