Διάγγελμα Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, δεν πρόκειται να καθυστερήσω το Brexit

208

Σε διάγγελμα που απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ τόνισε ότι οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν κατά της ανούσιας – όπως την χαρακτήρισε – καθυστέρησης που προτείνει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ επεσήμανε ότι σημειώνεται πρόοδος με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

«Δεν θέλω εκλογές, ούτε εσείς θέλετε εκλογές», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θέλω όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπό την οποία θα ζητήσω από τις Βρυξέλες να καθυστερήσουν το Brexit: Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς ‘αν’ και χωρίς ‘αλλά’. Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόπειρα να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Τις τελευταίες μέρες οι ευκαιρίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε.Ε. αυξάνονται καθώς οι Ευρωπαίοι «βλέπουν ότι θέλουμε συμφωνία», υπογγράμμισε ο Τζόνσον μετά από τη συνάντηση που είχε από τις 17:00 (τοπική ώρα) με το υπουργικό του συμβούλιο κατά την οποία φέρεται ότι συζητήθηκε ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι βουλευτές επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας καταψηφίζοντας την κυβέρνηση για να προωθήσουν την νομοθετική τους πρωτοβουλία για το Brexit. 

«Ενα πράγμα που μας κρατά πίσω στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι η πιθανότητα οι βουλευτές να ψηφίσουν άλλη μια ανούσια καθυστέρηση στηρίζοντας τον ηγέτη των Εργατικών. Ελπίζω αυτό να μη συμβεί, αλλά αν το κάνουν θα “κόψουν τα πόδια” της Βρετανίας», τόνισε ο Τζόνσον. «Θέλω να δείξω τους φίλους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε ενωμένοι επί του στόχου μας», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι καλεί τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση κατά του Κόρμπιν. 

Παράλληλα, η πολιτική ρεπόρτερ του BBC Laura Kuenssberg μετέδωσε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση «ηττηθεί» αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές στις 14 Οκτωβρίου πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν έδωσε στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα την νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικών με του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. να αναβληθεί το Brexit για τις 31 Ιανουαρίου 2020, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ακόμη, πηγές των Συντηρητικών δεν αποκλείουν μία πρόταση την Πέμπτη από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής, και σε μία τέτοια πρόκληση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που αναμένεται να τηρήσει το κόμμα των Εργατικών.

Πηγή: kathimerini.gr