Αρχειοθετήσεις, διώξεις σε… δόσεις

217

Οι αρχειοθετήσεις με δόσεις στην υπόθεση Novartis προκαλούν αντιδράσεις για τους δικαστικούς χειρισμούς, καθώς, μήνες τώρα, πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι για την πλειονότητα των πολιτικών η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει και ενοχοποιητικά στοιχεία δεν είχαν βρεθεί. REUTERS/Arnd Wiegmann

Μετά τις απανωτές, και με καθυστέρηση πολλών μηνών, αρχειοθετήσεις για πολιτικούς στην πολυσυζητημένη υπόθεση της Novartis, η κίνηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να ζητήσει την άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης εις βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου προσδίδει στην πολύπαθη υπόθεση νέες διαστάσεις.

Η τελευταία, προς το παρόν, αρχειοθέτηση, που αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, έβδομη κατά σειρά, ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που υπήρχαν μήνες τώρα, ότι για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και για τους άλλους πολιτικούς δεν υπήρχαν εξαρχής –ούτε στη συνέχεια προέκυψαν– στοιχεία που να τους συνδέουν με οποιονδήποτε τρόπο με διακίνηση πολιτικού χρήματος ή με έκνομες ενέργειες, ατιμωτικές για πρόσωπα που εκλέγονται και ασκούν δημόσια εξουσία.

Η τοποθέτηση στο αρχείο της υπόθεσης για τον Γιάννη Στουρνάρα ακολούθησε προηγούμενες για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που επίσης έγινε μετά τις βουλευτικές εκλογές και με καθυστέρηση μηνών, ενώ είχαν προηγηθεί εκείνες που αφορούσαν τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην υπουργούς Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Οι αρχειοθετήσεις με δόσεις, παρά την ανυπαρξία στοιχείων, προκαλούν εντυπώσεις και έντονες επικρίσεις για τους δικαστικούς χειρισμούς της αρμόδιας εισαγγελίας, καθώς πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει από καιρό και ενοχοποιητικά στοιχεία δεν είχαν βρεθεί.

Εντούτοις, η θέση στο αρχείο των υποθέσεών τους, κάτι που έμοιαζε αυτονόητο, δεν πραγματοποιήθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα από καιρού εις καιρόν η Εισαγγελία Διαφθοράς να προβαίνει σε μία ακόμη αρχειοθέτηση –ήδη έχουν γίνει επτά–, αφήνοντας προς το παρόν ανοιχτές ακόμη τις περιπτώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αδωνι Γεωργιάδη και του έως πρότινος κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η πρακτική της τμηματικής και κατά περιόδους αρχειοθέτησης για τα πολιτικά πρόσωπα έχει προκαλέσει –και συνεχίζει να προκαλεί– εύλογες απορίες σε πολιτικό επίπεδο αλλά και μέσα στη Δικαιοσύνη, καθώς παρέμειναν επί μήνες με τη «ρετσινιά» του δωρολήπτη σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, αν και δεν υπήρχαν στοιχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πεδίο της πολιτικής αλλά και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους εκλεγμένους.

Πάντως, η κίνηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να ζητήσει εκ νέου την άδεια της Βουλής για να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροδοκίας, αποτελεί ενέργεια με αυτονόητη σημασία, η οποία αναμένεται, πέραν των αντιδράσεων του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων στη Βουλή με αντικείμενο την υπόθεση της Novartis, τις πολιτικές στοχεύσεις και τους χειρισμούς γύρω από την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων.

Μετά την κίνηση της εισαγγελίας για παροχή νέας άδειας από τη Βουλή για τη δίωξη κατά Λοβέρδου, με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Κοινοβουλίου, καθώς για την υπόθεση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού η Βουλή ήδη έχει δώσει άδεια, όταν επρόκειτο –όπως και έγινε– να κληθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Εισαγγελία Διαφθοράς για παροχή εξηγήσεων.

Αίτημα «εκ περισσού»

Από εισαγγελικές πηγές, πάντως, έγινε γνωστό ότι η νέα άδεια της Βουλής ζητείται «εκ περισσού», ενώ η κοινοβουλευτική εξέλιξη επί του αιτήματος της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχει το ενδιαφέρον της, καθώς η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, είχε διαφωνήσει και καταψηφίσει τη θέση που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ –υποστηρίχθηκε κάτι τέτοιο για πρώτη φορά–, ότι δηλαδή η δωροδοκία των υπουργών γίνεται όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επειδή είναι υπουργοί, αλλά εξ αφορμής, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί τότε η υπόθεση της Novartis για τους πολιτικούς από τη Βουλή πίσω στη Δικαιοσύνη.

Πάντως, δεν αποκλείεται η Βουλή να αποφανθεί ότι άδεια για τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει ήδη δοθεί και έτσι να μην ανοίξει νέο κύκλο κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Μπορεί όμως να πει και το αντίθετο, με αποτέλεσμα η πολιτική αντιπαράθεση για μία ακόμη φορά να σχετίζεται με την υπόθεση της Novartis.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή που είχε χαρακτηριστεί από υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, διαθέτει, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερα σκοτεινά σημεία, ενώ ήδη η Δικαιοσύνη έχει πλέον περάσει στη διερεύνηση του σκανδάλου εκ του αντιστρόφου, για τον εντοπισμό ευθυνών για εκείνους που καταγγέλλονται ότι έστησαν την υπόθεση για την εμπλοκή πολιτικών με στόχο την ηθική και πολιτική εξόντωσή τους και προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικές στοχεύσεις εις βάρος πολιτικών τους αντιπάλων.

Οι έρευνες περί «Ρασπούτιν»

Οι καταγγελίες πολιτικών για σκευωρία στην υπόθεση της Νοvartis, με τη βαρύτητα που αποκτούν, όταν έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει στραφεί πρωτίστως κατά των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων που ενέπλεξαν τους πολιτικούς, ήδη αποτελούν αντικείμενο δικαστικών ερευνών. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του εντοπισμού των υπευθύνων για την καταγγελλόμενη σκευωρία, ενώ παράλληλα οι έρευνες της Δικαιοσύνης έχουν πυροδοτηθεί και από τις επώνυμες καταγγελίες αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών, που είχαν στο παρελθόν αρμοδιότητα και ευθύνη για τις έρευνες της Novartis. Οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος διετέλεσε εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, για πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση και για λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς έχουν προκαλέσει αίσθηση και ήδη αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, όπως επίσης και οι καταγγελίες που ακολούθησαν την παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου πριν από τρία χρόνια –ήταν επικεφαλής τότε της Εισαγγελίας Διαφθοράς–, η οποία μίλησε για τον ρόλο πρώην κυβερνητικού στελέχους, προσδίδοντάς του μάλιστα το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε με νόημα πως «δεν μπορεί για καιρό να κρύβεται στο σκοτάδι ο “Ρασπούτιν”», υπονοώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνηθούν τα πάντα γύρω από την υπόθεση της Novartis.

Πηγή: kathimerini.gr