«SHARE YOUR IDENTITY» – 40 νέοι από τέσσερις χώρες μας δείχνουν τις χώρες τους

383

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Share your identity» στην Αστική Σχολή Κατερίνης, πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Πνευματικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» σε συνεργασία με φορείς  από Ρουμανία, Πολωνία και Σερβία,  στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας R1/2019, «Βασική Δράση 1-Μαθησιακή Κινητικότητα ατόμων-Κινητικότητα Νεολαίας».

Η έκθεση

Πρωταγωνιστές της έκθεσης φωτογραφίας, σαράντα νέοι ηλικίας 16-22 ετών από τις τέσσερις χώρες. Μια μοναδική περιήγηση, μέσα από φωτογραφίες των νέων στα σημαντικότερα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Πιερίας και των τριών χωρών-εταίρων του προγράμματος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 29 Αυγούστου . Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει  μνημεία που αποτελούν μερικές από τις ωραιότερες ψηφίδες που συνθέτουν το πολιτισμικό μωσαϊκό της περιοχής της κάθε χώρας.

Ο πρωτοσύγκελος π.Βαρνάβας

Στο χαιρετισμό του ο πρωτοσύγκελος π. Βαρνάβας, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, καλωσόρισε τους σεβαστούς Πατέρες από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Όπως ανέφερε, «η εξωστρέφεια της Ιεράς Μητροπόλεως στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της νεολαίας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο εξαρχής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Η εξωστρέφεια αυτή αποβλέπει μεταξύ άλλων και στη συνεργασία με έγκυρους φορείς από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόγραμμα Erasmus+ για πρώτη φορά είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Μέσα από τη διεθνή κινητικότητα και συνεργασία του Erasmus+,  η Ιερά μας Μητρόπολη και το Πνευματικό-Πολιτιστικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» αντλούν οφέλη σε επίπεδο εκπαιδευτικό και ερευνητικό».

Ο Πολιτισμός μας ενώνει

Όπως ανέφερε, η επαφή με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς άλλων χωρών διευρύνει τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, στο μέτρο που τα μέλη της Κοινότητάς μας ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, τα οποία, ανεξάρτητα αν είναι περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένα, συνεισφέρουν στην εκπαιδευτική και πολιτισμική όσμωση και εμπειρία. «Είναι πλέον φανερό ότι σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της διάδοσης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έχουμε δρομολογήσει, απαιτείται η παρουσία όλων, τόσο της Περιφερειακής Ενότητας, των Δήμων μας, του Επιμελητηρίου όσο και των τοπικών πολιτιστικών φορέων. Κανένας τοπικός φορέας μικρός ή μεγάλος δεν περισσεύει, αν θέλουμε ο στόχος να ευοδωθεί.  Ο πολιτισμός, όπως μας ενώνει και μας εκφράζει όλους, έτσι μας χρειάζεται και όλους. Και να μην ξεχνάμε ότι χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον».

olympiobima.gr