Εκατοντάδες αριστούχοι δεν κατάφεραν να μπουν στις σχολές πρώτης προτίμησης

217

Το τέλος των πανελλαδικών, εκτός από τις στρεβλώσεις του εξεταστικού συστήματος, έφερε στην επιφάνεια μία ακόμη πτυχή με την οποία δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε αυτοί που προετοιμάζονται κάθε χρόνο για τη… βάσανο των εξετάσεων.

Ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων ανά τμήμα και κυρίως τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στις σχολές πρώτης επιλογής για όσους αρίστευσαν, είναι στοιχεία τα οποία προβληματίζουν.

Κι αυτό διότι εκατοντάδες υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων παρά τις εξαιρετικές  βαθμολογικές επιδόσεις που πέτυχαν, βρήκαν κλειστές τις πόρτες των πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία είχαν βάλει στην κορυφή του μηχανογραφικού.

Τα ποσοστά επιτυχίας έπεσαν στον ναδίρ για μία σειρά τμημάτων υψηλής ζήτησης, άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης ή σχολών με κύρος, όπως οι Νομικές. Υπήρχαν δε και ορισμένες ακραίες περιπτώσεις όπου το ποσοστό επιτυχίας για  όσους τα επέλεξαν ως κορυφαία επιλογή ήταν κάτω από  το 10%.

Οι εξετάσεις των άκρων

Οι φετινές πανελλαδικές, κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι εξετάσεις των άκρων. Αφενός είχαμε  τους χιλιάδες υποψήφιους  που εξασφάλισαν στην εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστήμιο με χαμηλές βαθμολογίες, πολύ  κάτω της βάσης, και αφετέρου είδαμε «στρατιές» αριστούχων που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα τμήματα της αρεσκείας τους παρά τις πολύ υψηλές επιδόσεις.

Η αγωνία για την επαγγελματική αποκατάσταση, η ανάγκη – λόγω της οικονομικής κρίσης να σπουδάσουν τα παιδιά κοντά στον τόπο κατοικίας – ήταν δύο από τα στοιχεία τα οποία διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν τα τμήματα οι υποψήφιοι.

Ο επαγγελματικός «στίβος»

Ο επαγγελματικός «στίβος» στο πέρασμα των  χρόνων έχει αλλάξει ριζικά.  Οι θέσεις στο Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν σε όλους τους τομείς – ακόμη και της Εκπαίδευσης με τους χιλιάδες αναπληρωτές που ταλαιπωρούνται  για χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – ήταν μηδενικοί.

Στον ιδιωτικό τομέα, όπου γινόντουσαν προσλήψεις, οι μισθοί ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεις εξευτελιστικά χαμηλοί λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας της εργοδοτικής εκμετάλλευσης που υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας της τεράστιας… ουράς σε ανέργους.

Πλέον,  η εικόνα στο  Δημόσιο έχει αρχίσει να αλλάζει. Προφανώς και δεν άνοιξαν αίφνης οι στρόφιγγες των διορισμών, ωστόσο κάτι αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.  Ήδη έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για την  Ειδική Αγωγή (σ.σ η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση)  ενώ η παρούσα κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μία σειρά στοχευμένων διορισμών στο  Δημόσιο – όπως τους χαρακτηρίζει – σε τομείς που υπάρχουν ανάγκες όπως η Υγεία και η  Αστυνομία.

Οι «πρωταθλητές» των προτιμήσεων

Το υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις πρώτες προτιμήσεις και το σύνολο των προτιμήσεων για όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα στοιχεία έφεραν στο «φως» τη μάχη που έγινε για τα λεγόμενα «χρυσά» πτυχία, φάνηκαν τα τμήματα τα οποία για διάφορους λόγους και όχι πάντα λόγω χαμηλής εκπαιδευτικής  στάθμης βρίσκονται στα… αζήτητα αλλά και οι ανερχόμενες σχολές που αρχίζουν και κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των νέων.

Το 6,6% εισήχθη στην Ιατρική Αθήνας

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να σπαταλήθηκε αρκετό μελάνι για τους χιλιάδες φοιτητές που μπήκαν στα ΑΕΙ μόνο με το… όνομά τους, ωστόσο και αυτό το στοιχείο που αφορά τους αριστούχους είναι εντυπωσιακό.

Αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα της πλέον υψηλόβαθμης σχολής του μηχανογραφικού δελτίου που δεν είναι άλλη από την Ιατρική Αθήνας. Από τους 2.475 υποψηφίους που τη δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού μόλις οι 165, όσες δηλαδή ήταν και οι θέσεις εισήχθησαν σε αυτή. Το ποσοστό επιτυχίας, με απλά λόγια ανήλθε στο 6,6%!

Εξαιρετικά χαμηλό ήταν το ποσοστό και στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 11,7%.

«Συνωστισμός» αριστούχων

Ο «συνωστισμός» των αριστούχων δεν αφορά όμως μόνο τις Ιατρικές σχολές. Τα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που δεσπόζουν στο 2ο επιστημονικό πεδίο, είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Στο  13,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς από τους  981 που το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση εισήλθαν μόνο οι 133.

Στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το ποσοστό ήταν λίγο υψηλότερο (15,9%). Συγκεκριμένα «ψηφίστηκε» στην κορυφή του μηχανογραφικού από 1.619 υποψηφίους όταν οι θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 259.

Ψυχολογία και τμήματα Φυσικής Αγωγής

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα τμήματα Φυσικής  Αγωγής και Ψυχολογίας τα οποία  επιλέγονται από υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες στο 1ο πεδίο επιστημών. Στο Αριστοτέλειο  το ποσοστό  επιτυχίας στα ΤΕΦΑΑ ανήλθε σε 21,7% ενώ  στο Ψυχολογίας στο 15,7%.

Στο Καποδιστριακό, για το ΤΕΦΑΑ κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 15% ενώ στο  τμήμα Ψυχολογίας το ποσοστό έπεσε στο 11,3%.

Οι Νομικές και Οικονομικές σχολές

Όσο αφορά στις Νομικές, στην Αθήνα, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 24,2% με τις πρώτες προτιμήσεις να εκτοξεύονται στις 1.791. Ευκολότερη ήταν η εισαγωγή στο τμήμα του Αριστοτελείου όπου κατάφερε να εισαχθεί 1 στους 3 από όσους το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση.

Τέλος, σχετικά με τις σχολές του Οικονομικού πανεπιστημίου, υπάρχουν ορισμένες όπως αυτή της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 16,4%, απόρροια των ευοίωνων προοπτικών στην αγορά εργασίας .

«Σφαγή» στις στρατιωτικές

Στις Στρατιωτικές  σχολές, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του  Οικονομικού (ΣΣΑΣ) και Ιατρικού (ΣΣΑΣ). Στην  πρώτη περίπτωση, από το σύνολο των υποψηφίων που το δήλωσαν  ως πρώτη επιλογή εισήχθη το 9,5% εξ αυτών ενώ  για το Ιατρικό το 13,7%.

Πηγή: tanea.gr