Ζωντανά εργαστήρια «συναντιούνται» στη Θεσσαλονίκη

252

Ενα πολύ διαφορετικό συνέδριο επιστημονικής καινοτομίας διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης. Πρόκειται για το OpenlivingLabDays2019, δηλαδή για τη 10η διεθνή ανοικτή συνάντηση των «ζωντανών εργαστηρίων», που πραγματοποιείται φέτος με κεντρικό σύνθημα «Συνδημιουργώντας την καινοτομία: κλιμακώνοντας από το τοπικό στο παγκόσμιο».

Τι είναι όμως τα «ζωντανά εργαστήρια» και σε τι διαφέρει το συνέδριο αυτό από τα κλασικά; Απευθυνθήκαμε στον κ. Παναγιώτη Μπαμίδη, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική του ΑΠΘ, με ειδίκευση στη χρήση της τεχνολογίας και συμμετοχή στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της σχολής. «Η λογική των “ζωντανών εργαστηρίων” είναι διαφορετική από τη συνήθη ερευνητική πρακτική. Συνήθως οι ερευνητές φτιάχνουμε ένα σύστημα, μια πλατφόρμα, ένα όργανο, και μετά τα αξιολογούμε. Στο “ζωντανό εργαστήριο” αλλάζει η φιλοσοφία, κάνοντας από την αρχή τούς χρήστες συμμετόχους στον σχεδιασμό του τελικού προϊόντος, έτσι ώστε να είναι πιο κατάλληλο, πιο ωφέλιμο, με βάση τις ανάγκες αυτών που θα το χρησιμοποιήσουν», λέει στην «Κ» ο κ. Μπαμίδης. Το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab, που έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, αποτελεί έναν από τους διοργανωτές του συνεδρίου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ζωντανών Εργαστηρίων.

«Τι σημαίνει η λογική του “ζωντανού εργαστηρίου” για τη δική μας δουλειά; Εμείς αναζητούμε καινοτόμους τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν ηλικιωμένους ανθρώπους να έχουν ανεξάρτητη διαβίωση, δηλαδή να ζουν μόνοι τους, με ασφάλεια και ποιότητα. Η τεχνολογία διαθέτει σήμερα πλήθος δυνατοτήτων, από έξυπνες συσκευές μέχρι ολογράμματα. Ποιες και πώς όμως είναι κατάλληλες και πραγματικά εξυπηρετικές για τους χρήστες; Για να πάρουμε αυτές τις απαντήσεις, έχουμε συγκροτήσει κοινότητες συνεργασίας, όπου κάνουμε τους ηλικιωμένους συνεργάτες μας και μας βοηθούν στις απαντήσεις. Η ελληνική ομάδα αριθμεί σήμερα 60 άτομα. Θα λέγαμε πως είναι μέλη του ερευνητικού πανεπιστημιακού δυναμικού», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μπαμίδης.

Με βάση όλα αυτά, η 10η διεθνής συνάντηση των «ζωντανών εργαστηρίων» περιλαμβάνει όλα όσα περιλαμβάνει ένα επιστημονικό συνέδριο (για παράδειγμα, ακαδημαϊκές ανακοινώσεις), αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως φροντιστήριο για το πώς στήνεται ένα τέτοιο εργαστήριο (στις 2 Σεπτεμβρίου), πολλά πάνελ ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, διαγωνισμούς, επισκέψεις σε χώρους που δίνουν έναυσμα για «ζωντανά εργαστήρια» και καινοτομία. Το εύρος της θεματολογίας είναι εξαιρετικά μεγάλο: από την υγεία και το περιβάλλον μέχρι τις έξυπνες πόλεις και τις αγροτικές καλλιέργειες. Σε ειδική συνεδρίαση, την Τετάρτη, η ελληνική ομάδα καλεί σε συζήτηση για τις δικές της πρωτοβουλίες.

Οι συμμετέχοντες

Στο OpenlivingLabDays2019 θα συμμετάσχουν 30 ομιλητές, 130 εκπαιδευτές εργαστηρίων και 40 εργαστήρια από 30 χώρες. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι η Maria Rosaria Ceccarelli, επικεφαλής του τμήματος Εμπορίου της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη, ο Svetoslav Mihaylov, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων της Ε.Ε.-DG Connect, ο Patrik Kolar, επικεφαλής του τμήματος «LIFE και H2020 ενέργεια, περιβάλλον, πόροι» της Ε.Ε. για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο Jean-François Aguinaga, επικεφαλής της Μονάδας D2 «Μελλοντικά Συστήματα Αστικής Κινητικότητας» (DG RTD), o Seth Schultz, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ο Sami Mahroum, διευθυντής του INSEAD’s Innovation and Policy Initiative και του Dubai Future Foundation, ο Marc Duponcel, από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. (DG AGRI), ο Linden Farrer, υπεύθυνος πολιτικών της Ε.Ε. για την έρευνα και τεχνολογία, και άλλοι.

Πηγή: kathimerini.gr