Θανατική ποινή για τις γυναικοκτονίες

229

Διαδήλωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας, το 2015, στην Αγκυρα. Σε ποσοστό 40% οι γυναίκες στη χώρα δέχονται βία από τον σύντροφό τους.

ΑΓΚΥΡΑ. Την επαναφορά της θανατικής ποινής για το έγκλημα της «γυναικοκτονίας» πρότεινε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την ειδεχθή δολοφονία νέας γυναίκας στην Τουρκία. Στις 18 Αυγούστου, η Εμινέ Μπουλούτ δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της στην κεντρική Τουρκία. Η Μπολούτ είχε κανονίσει συνάντηση μαζί του σε καφενείο. Ο σύζυγος μαχαίρωσε επανειλημμένως το θύμα μπροστά στους θαμώνες του καφενείου, αλλά και μπροστά στα μάτια της μικρής κόρης του. Βίντεο με την Μπουλούτ, που υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της, κυκλοφόρησε ευρέως χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. Σε αυτό, το αιμόφυρτο θύμα ακούγεται να προσεύχεται για να την αφήσει να ζήσει, ενώ η κόρη της ζητάει με σπαρακτικές φωνές από τη νεαρή γυναίκα να αντέξει.

Η δολοφονία της Μπουλούτ δεν είναι παρά μόνον ένα κρούσμα της ενδημικής μισογυνικής βίας, που χαρακτηρίζει την τουρκική κοινωνία. Από την αρχή του 2019, 245 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί, ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας, στην Τουρκία. Ποσοστό 40% των γυναικών στη χώρα δέχεται σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό του.

Την Πέμπτη, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Τουμπά Ερκόλ δολοφονήθηκε με 20 μαχαιριές από τον σύζυγό της στην επαρχία του Ικονίου. Το έγκλημα διεπράχθη μπροστά τα παιδιά του ζευγαριού. Η Τουμπά είχε προσπαθήσει να πάρει διαζύγιο και είχε καταθέσει μήνυση για ξυλοδαρμό κατά του δράστη, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Μιλώντας χθες, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Λέω ανοικτά και ευθέως ότι το κόμμα μου –και εγώ προσωπικά– είμαστε σύμφωνοι με την επαναφορά της θανατικής ποινής και την επιβολή της στην υπόθεση της δολοφονίας της Εμινέ Μπουλούτ. Θα εγκρίνω χωρίς συζήτηση την πρόταση αυτή, εφόσον η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει να τη θέσει υπόψη της προεδρίας. Ακούω μόνο τη φωνή της συνείδησής μου σε αυτό το θέμα». Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: kathimerini.gr